ΑΘΗΝΑ
10:31
|
20.04.2024
Τρεις άνθρωποι φυλακίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ για κλοπή πολύτιμων έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένου ενός παπύρου καλλιγραφίας που έγραψε ο Μάο Τσε Τουνγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις άνθρωποι φυλακίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ για κλοπή έργων τέχνης που λέγεται ότι αξίζει εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένου ενός παπύρου καλλιγραφίας που έγραψε ο πρώην Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης Μάο Τσε Τουνγκ.

Οι κλέφτες δεν γνώριζαν την αξία του και το πούλησαν σε έναν ερασιτέχνη συλλέκτη για λιγότερο από 200 δολάρια HK (25 δολάρια).

Ο ίδιος ο αγοραστής δεν ήξερε την αξία της καλλιγραφίας και την έκοψε στη μέση για να μπορεί να αποθηκευτεί πιο εύκολα.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη έως και δυόμισι χρόνια.

Ο χειρόγραφος κύλινδρος περιέχει λεπτομέρειες από μια συνάντηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και αρκετές στροφές της ποίησης του Μάο. Ο ιδιοκτήτης του ισχυρίστηκε ότι εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, αν και δεν είναι γνωστό πώς έγινε η αποτίμηση.

Ο κύλινδρος κλάπηκε σε μια τεράστια ληστεία τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν τρεις άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι του Φου Τσουνξιάο, ενός γνωστού συλλέκτη γραμματοσήμων και επαναστατικής τέχνης.

Έκλεψαν επίσης αντίκες γραμματόσημα, χάλκινα νομίσματα και άλλα κομμάτια καλλιγραφίας του Μάο. Η συνολική λεία ήταν αξίας 645 εκατομμύριων δολαρίων σύμφωνα με τον κ. Φου, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν στην ηπειρωτική Κίνα όταν έλαβε χώρα η διάρρηξη.

Στη συνέχεια, ένας αγοραστής είδε μια δημόσια έκκληση από την αστυνομία και παραδόθηκε και με τα δύο κομμάτια του παπύρου.

Ο Χο Γικ-Τσιου, 46, ο Νγκ Γουίνγκ-Λουν, 45, και ο Χούι Πινγκ-Κέι, 48, παραδέχθηκαν όλοι την ενοχή τους, σύμφωνα με τη South China Morning Post.

Το δικαστήριο άκουσε πώς οι τρεις άνδρες ήταν έμπειροι διαρρήκτες που είχαν στοχοποιήσει εσκεμμένα το διαμέρισμα του κυρίου Φου ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό.

Μεγάλο μέρος της λείας εξακολουθεί να λείπει.

Το 2019, μια καλλιγραφικήμ υπογεγραμένη επιστολή του Μάο Τσε Τουνγκ δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s για 519.000 λίρες.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα