ΑΘΗΝΑ
09:29
|
22.05.2022
Τα Δυτικά κράτη δεν μπόρεσαν να βρουν προδότες ανάμεσα στους Ρώσους διπλωμάτες, αν και έγιναν τέτοιες προσπάθειες, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα δυτικά κράτη δεν μπόρεσαν να βρουν προδότες ανάμεσα στους Ρώσους διπλωμάτες, αν και έγιναν τέτοιες προσπάθειες, τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας, δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν κατάφεραν να βρουν προδότες ανάμεσα στους διπλωμάτες μας, αν και έγιναν τέτοιες προσπάθειες, έγιναν από το εξωτερικό, αλλά και από τη χώρα μας», είπε ο υπουργός.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες συνεχίζουν να εκπληρώνουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα, πιστά και πλήρως, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής.

Επεσήμανε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών του στο εξωτερικό.

«Όταν η Δύση αντέδρασε υστερικά στην έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης [στην Ουκρανία], όταν απλώς ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις, εμείς, ενεργώντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρείχαμε όλη την απαραίτητη συνεργασία για τον επαναπατρισμό των πολιτών μας που βρίσκονταν στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή. », είπε ο Λαβρόφ. «Τα καθήκοντά μας στην προξενική υπηρεσία για τους Ρώσους πολίτες παραμένουν επίσης, ήταν πάντα πολλά».

«Η γραμμή άμυνας του ΝΑΤΟ μετατίθεται διαρκώς προς ανατολάς»

Στόχος της πολιτικής των ΗΠΑ είναι να δημιουργήσουν ένα καθεστώς παγκόσμιας ηγεμονίας και όποιος τίθεται εμπόδιο σε αυτό θα δεχθεί επίθεση, όπως συμβαίνει τώρα με τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας. Όπως είπε, το ΝΑΤΟ διαρκώς επεκτείνεται προς ανατολάς, μεταφέροντας τις γραμμές άμυνάς του.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι όλοι θα υποφέρουν από τον «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» που έχει κηρύξει η Δύση εναντίον της χώρας του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι όσοι διαφωνούν με τις ΗΠΑ, όσοι επιθυμούν και είναι ικανοί να ακολουθήσουν ανεξάρτητη πολιτική «δέχονται επίθεση», όπως π.χ. κάνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, με σαφή αντικινεζικό προσανατολισμό, που στοχεύει να «φέρει την Ινδία σταθερά και αξιόπιστα στο ΝΑΤΟ» και να τη βάλει στο «αμερικανικό μαντρί».

Όπως είπε, οι ΗΠΑ ακολουθούν πιστά το «πνεύμα του Δόγματος Monroe και θέλουν να υπαγορεύσουν τα πρότυπα σύμφωνα με τα οποία πρέπει να ζει η Λατινική Αμερική». 

«Το ερώτημα είναι όμως: Οι Αμερικανοί σήμερα είναι σε θέση να ακολουθήσουν πραγματικά τη βασική αρχή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα όλων των κρατών;».

Η τάξη που προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ «βασίζεται σε κανόνες που δεν εμπεριέχουν ούτε δημοκρατία ούτε πλουραλισμό, ακόμη και εντός της δυτικής συμμαχίας. Πρόκειται για αναβίωση της αυστηρής πειθαρχίας εντός του μπλοκ, μια άνευ όρων υποταγή των λεγόμενων συμμάχων στις επιταγές της Ουάσιγκτον», τόνισε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και είναι έτοιμες να μετακινήσουν την αμυντική γραμμή της συμμαχίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Αν ακούσετε τον Στόλτενμπεργκ (γ.γ. του ΝΑΤΟ), τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, τότε η γραμμή άμυνας που κάποτε ήταν κατά μήκος του Τείχους του Βερολίνου, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ανάμεσα σε δύο στρατιωτικά μπλοκ, έχει ήδη μετακινηθεί ανατολικά. Λένε ο Στόλτενμπεργκ, η Τρους (υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας) και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, ότι η συμμαχία αυτή έχει παγκόσμια ευθύνη για την επίλυση προβλημάτων ασφάλειας, κυρίως στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Δηλαδή, η επόμενη γραμμή άμυνας θα μετατοπιστεί, όπως καταλαβαίνω, κάπου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Τέτοιου είδους δηλώσεις καταρρίπτουν ξεκάθαρα τη θέση που επαναλαμβάνει μετ’ επιτάσεως η Δύση ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, η διεύρυνση της οποίας είναι μια αμυντική διαδικασία που δεν απειλεί κανέναν, αναφέρει ο Λαβρόφ.

Απώλεια ανεξαρτησίας από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, χάνει τα στοιχεία της ανεξαρτησίας της, θυσιάζοντας την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων και θεμελιώδη συμφέροντά τους για το χατίρι ουσιαστικά των ΗΠΑ.

«Ενσωματώνεται υπάκουα στα αγγλοσαξονικά σχέδια για την εγκαθίδρυση μιας μονοπολικής παγκόσμιας τάξης, θυσιάζοντας την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων, τα θεμελιώδη συμφέροντά τους υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

«Υβριδικός πόλεμος»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, ισχυρίστηκε επίσης ότι η Δύση κήρυξε έναν «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας, που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησε να δικαιολογήσει την εισβολή, λέγοντας ότι η Μόσχα έκανε «τα πάντα για να αποφύγουμε μια απ’ ευθείας σύγκρουση – όμως τώρα που η πρόκληση έγινε, εμείς φυσικά την αποδεχθήκαμε. Ξέρουμε από κυρώσεις: υπήρχαν πάντα με τη μια ή την άλλη μορφή».

Τέλος πρόσθεσε ότι «συνολικά η Δύση έχει κηρύξει ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον μας και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό, όμως είναι σαφές ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές απ’ όλους, χωρίς εξαίρεση».

Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, επισήμανε, καθώς όπως είπε η Ρωσία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την Κίνα, την Ινδία, την Αλγερία και τις χώρες του Κόλπου.

Πηγή: TASS, Η Εφημερίδα των Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ουκρανία αποκλείει την κατάπαυση του πυρός καθώς οι μάχες εντείνονται στο Ντονμπάς

Το Κατάρ είναι έτοιμο να μεσολαβήσει μεταξύ Ιράν, ΕΕ, ΗΠΑ

NYT προς Μπάιντεν: Βάλτε φρένο στον Ζελένσκι – Κάντε διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν

Η Αιθιοπία κατηγορεί το Σουδάν για βίαιη παραβίαση των συνόρων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα