ΑΘΗΝΑ
19:02
|
23.04.2024
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στο Μπάφαλο, με την επίθεση να εμφανίζει έντονα ρατσιστικά κίνητρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το απόγευμα του Σαββάτου και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε γειτονιά μαύρων της Νέας Υόρκης, καθώς 18χρονος άνοιξε πυρ εναντίον τους σε σούπερ μάρκετ, ενώ μετέδιδε ζωντανά την επίθεση στο διαδίκτυο, με την επίθεση να εμφανίζει έντονα ρατσιστικά κίνητρα σύμφωνα με τις αρχές. 

«Ερευνούμε αυτό το περιστατικό τόσο ως έγκλημα μίσους όσο και ως υπόθεση βίαιου εξτρεμισμού με φυλετικά κίνητρα» δήλωσε σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC ο Στίβεν Μπελόνγκια, από το γραφείο του FBI στο Μπάφαλο όπου έλαβε χώρα η επίθεση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις «φυλετικής εχθρότητας».

Ο 18χρονος, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο Payton Gendron φέρεται να παρέδωσε το όπλο του μετά από μια τεταμένη αντιπαράθεση και τέθηκε υπό κράτηση, ενώ αργότερα εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατηγορούμενος για φόνο πρώτου βαθμού.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στις ειδήσεις του CBS αναφέρθηκε ότι κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών ο δράστης φώναζε ρατσιστικές προσβολές, τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι  είχε γράψει και στο όπλο του. Μάλιστα, φέρεται να είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα μανιφέστο, το οποίο διαπνεόταν από ρατσιστικές εκφράσεις και ιδέες.

Ο ύποπτος πιστεύεται ότι οδήγησε περίπου 200 μίλια για να φτάσει στην συγκεκριμένη περιοχή της πόλης, στην οποία κατοικούν κυρίως μαύροι άνθρωποι. 

«Βγήκε από το όχημά του. Ήταν πολύ βαριά οπλισμένος. Είχε μια κάμερα που μετέδιδε ζωντανά ό,τι έκανε»  δήλωσε αρμόδιος του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, επισημαίνοντας ότι δεκατρείς άνθρωποι πυροβολήθηκαν συνολικά, με τα θύματα να είναι στην πλειοψηφία τους μαύροι.

Εργαζόμενη δήλωσε πως άκουσε περισσότερους 70 πυροβολισμούς στο γεμάτο, λόγω Σαββατοκύριακου, κατάστημα, καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από το κτίριο μέσω της πίσω πόρτας.

Αργότερα το Σάββατο, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, δήλωσε ότι ο ύποπτος ήταν ένας «λευκός ρατσιστής που προέβη σε τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζοντας το έγκλημα ως «μια εκτέλεση στρατιωτικού τύπου με στόχο ανθρώπους που απλώς ήθελαν να αγοράσουν ψώνια σε ένα κατάστημα της γειτονιάς» κατά την επίσκεψή της στο Μπάφαλο. 

Το ρατσιστικό υπόβαθρο της επίθεσης ανάγκασε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν να δηλώσει δημοσίως πως ο ίδιος και η Πρώτη Κυρία προσεύχονται για τα θύματα και τις οικογένειές τους, υποστηρίζοντας πως «Ένα έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα είναι αποτρόπαιο για τον ίδιο τον ιστό αυτού του έθνους. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τερματίσουμε την εγχώρια τρομοκρατία που τροφοδοτείται από μίσος»» .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Σύλληψη τριών ατόμων για την πυρκαγιά στην Πάρο

Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες

Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στη Ζαχάρω κοντά σε κατοικημένη περιοχή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα