ΑΘΗΝΑ
23:19
|
10.05.2024
Ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων διαμαρτυρήθηκαν στην Κροατία εν μέσω έντονης συζήτησης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων διαμαρτυρήθηκαν στην Κροατία εν μέσω έντονης συζήτησης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στη χώρα.

Ενώ η άμβλωση είναι νόμιμη στο έντονα καθολικό έθνος της ΕΕ, η αυξανόμενη θρησκευτική πίεση σημαίνει ότι πολλοί γιατροί αρνούνται να προβούν σε καταγγελίες.

Η διαμαρτυρία του Σαββάτου έγινε μετά από χιλιάδες διαδηλώσεις για να υποστηρίξουν μια γυναίκα που αρνήθηκε να κάνει έκτρωση παρά τη διάγνωση εμβρυϊκών ανωμαλιών.

Οι κροατικές υγειονομικές αρχές της έδωσαν τώρα την άδεια για τερματισμό.

Μετά την αυξανόμενη δημόσια οργή, μια ιατρική επιτροπή έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι πληρούνται οι ιατρικές και νομικές προϋποθέσεις για τη διαδικασία.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η γυναίκα θα έπρεπε να ταξιδέψει στη γειτονική Σλοβενία για τη διαδικασία.

Η ανησυχία έχει αυξηθεί εδώ και χρόνια ότι η διαδικασία γίνεται λιγότερο διαθέσιμη στη βαλκανική χώρα λόγω της πίεσης της Καθολικής Εκκλησίας και των ακτιβιστών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 3,9 εκατομμυρίων ανθρώπων της Κροατίας είναι Καθολικοί και η Εκκλησία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία.

Ένας γιατρός στη συγκέντρωση “Walk For Life” του Σαββάτου στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ είπε ότι αρνείται να κάνει αμβλώσεις για λόγους συνείδησης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς γυναικολόγους της Κροατίας έχουν παρόμοια στάση.

Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες στη χώρα και επιτρέπονται μετά τη δέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης εάν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου.

Ο υφιστάμενος νόμος που επιτρέπει τις αμβλώσεις χρονολογείται από το 1978, όταν η χώρα ήταν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας που διοικείται από τους κομμουνιστές.

Η Κροατία έγινε ανεξάρτητη χώρα το 1991 και, έκτοτε, συντηρητικές και θρησκευτικές ομάδες με αυξανόμενη επιρροή έχουν αυξήσει την πίεση για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα