ΑΘΗΝΑ
22:37
|
02.05.2024
Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο έφτασε σε χαμηλό έξι ετών εν μέσω δυσαρέσκειας για την άνοδο των τιμών του μαγειρικού λαδιού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο έφτασε σε χαμηλό έξι ετών εν μέσω δυσαρέσκειας για την άνοδο των τιμών του μαγειρικού λαδιού και την αντιληπτή αποτυχία της απαγόρευσης των εξαγωγών να μειώσει γρήγορα το αυξανόμενο κόστος των αγαθών, έδειξε νέα δημοσκόπηση την Κυριακή.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η δημοσκόπηση Indikator Politik Indonesia έδειξαν ότι η ικανοποίηση από τον πρόεδρο της χώρας, ευρέως γνωστό ως Τζοκόγουι, έπεσε στο 58,1% αυτόν τον Μάιο.

Τα στοιχεία είναι η χαμηλότερη βαθμολογία από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η έγκριση του προέδρου μειώθηκε στο 53%.

Η πτώση, η οποία ακολουθεί μια πτώση 12 μονάδων από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, έρχεται καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας δυσκολεύεται να κυριαρχήσει στις εγχώριες τιμές μαγειρικού λαδιού, βασικό στοιχείο του νοικοκυριού στην Ινδονησία, και μετά από μια απόφαση σοκ να απαγορεύσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο και η πολιτική απόφαση κατέπληξε τις παγκόσμιες αγορές.

Τότε ο πρόεδρος Τζοκόγουι είπε ότι η ανάγκη για προσιτά τρόφιμα υπερέβαινε τις ανησυχίες για τα έσοδα και η απαγόρευση θα αρθεί αφού καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες.

Η έρευνα Indikator, που διεξήχθη από τις 5 έως τις 10 Μαΐου, ανέφερε ότι η μείωση της έγκρισης του Τζοκόγουι σχετιζόταν σε μεγάλο βαθμό με το αυξανόμενο κόστος του μαγειρικού λαδιού και την πληθωριστική επίδραση στη ροή, και το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών πολιτικής και της πραγματικότητας επί τόπου, μετά την αποτυχία της απαγόρευσης εξαγωγών να ρίξει σημαντικά τις τιμές μετά την απόφαση.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 1.200 άτομα, διαπίστωσε ότι ενώ σχεδόν το 90% υποστήριξε την απαγόρευση των εξαγωγών, περισσότερο από το 72% είπε ότι οι τιμές του μαγειρικού λαδιού παραμένουν λιγότερο προσιτές ή καθόλου προσιτές.

Το προεδρικό μέγαρο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο.

Ο επικεφαλής υπουργός Οικονομικών Ερλάνγκα Χαρτάρτο δήλωσε ότι η απαγόρευση των εξαγωγών θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι τιμές του μαγειρικού λαδιού χύμα πέσει στις 14.000 ρουπίες ανά λίτρο σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την περασμένη Πέμπτη, τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι το χύμα μαγειρικό λάδι πωλούνταν προς 16.600 ρουπίες ανά λίτρο.

($1 = 14.620.0000 ρουπίες)

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα