ΑΘΗΝΑ
22:46
|
06.12.2022
Την βιαιότερη προεκλογική περίοδο της τελευταίας δωδεκαετίας διανύει η Κολομβία, με τις επιθέσεις κατά πολιτικών και ακτιβιστών να αυξάνονται σημαντικά κατά την διάρκεια του έτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως την πιο βίαιη προεκλογική περίοδο των τελευταίων 12 ετών στην Κολομβία χαρακτήρισε την περίοδο 2021-2022 η Αποστολή Εκλογικής Παρακολούθησης (Electoral Observation Mission – MOE), υπογραμμίζοντας ότι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, οι επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 109%, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 581 βίαιες πράξεις κατά πολιτικών και ακτιβιστών. 

«Αυτή η αύξηση της βίας κατά των προσώπων αυτών εντάσσεται επίσης σε ένα πλαίσιο αναδιαμόρφωσης της σύγκρουσης, που χαρακτηρίζεται από την εδραίωση πολλαπλών παράνομων ένοπλων ομάδων, οι οποίες επωφελούνται από την αδυναμία του κράτους να καταλάβει τα εδάφη» ανέφερε σχετικά η διευθύντρια του ΜΟΕ, Αλεξάντρα Μπάριος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του telesur

Η ίδια σημείωσε ότι ακόμη και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 – 2021, για το προεκλογικό στάδιο του 2022, οι δράσεις των ένοπλων συμμοριών αυξήθηκαν κατά 19%, αναφέροντας 59 εγκληματικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν καταγραφεί οκτώ τρομοκρατικές ενέργειες, ο αποκλεισμός 11 δρόμων, 10 εμπρησμοί οχημάτων, το κλείσιμο 23 τερματικών σταθμών μεταφορών, η δολοφονία ενός κοινωνικού ηγέτη και πράξεις εκφοβισμού.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, κατά την προεκλογική περίοδο του 2022 υπήρξαν ένοπλες απεργίες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού σε 12 διαμερίσματα της χώρας. «Αυτό το πλαίσιο αποδεικνύει την ανάγκη η κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα και συστήματα ασφαλείας που να ανταποκρίνονται στη λογική της συλλογικής προστασίας και να λαμβάνουν υπόψη τα εθνικά και εδαφικά χαρακτηριστικά των δικαιούχων της» κατέληξε η Α. Μπάριος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν» ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία

Βασιλική «έρευνα» για τα εγκλήματα της ολλανδικής αποικιοκρατίας

Αρνείται να ενημερώσει τον δικηγόρο του 16χρονου το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Πεδίο μάχης το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα