ΑΘΗΝΑ
02:50
|
03.05.2024
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε επίσης πως μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένως ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα είπε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Παρασκευή την αντίθεσή του στην ένταξη αυτών των δύο χωρών, κατηγορώντας τις ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (…) Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος», επέμεινε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα