ΑΘΗΝΑ
13:57
|
08.05.2024
Στην επικύρωση της πρότασης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης προχώρησε σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για τις ενταξιακές διαδικασίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην επικύρωση της πρότασης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Σουηδίας προχώρησε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία το κοινοβούλιο της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για τις διαδικασίες ένταξης.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον είπε στη διάρκεια της εισηγητικής της τοποθέτησης στο κοινοβούλιο ότι βλέπει «μια ιστορική αλλαγή στη γραμμή πολιτικής ασφάλειας της χώρας».

«Η Σουηδία χρειάζεται επίσημες εγγυήσεις ασφάλειας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Άντερσον κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, προσθέτοντας ότι η χώρα ενεργεί σε κοινό βηματισμό με τη γειτονική Φινλανδία.

Η συζήτηση της ολομέλειας ήταν ουσιαστικά τυπική, καθώς υπήρξε ισχυρή κοινοβουλευτική βουλευτών υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η κίνηση της Σουηδίας, η οποία απέχει από στρατιωτικές συμμαχίες από την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων, ήρθε αφότου η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι και αυτή θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας μία πολιτική απόφαση δεκαετιών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Σουηδία θα οχυρωθεί αποτελεσματικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε η Άντερσον. «Δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η τάση (των ενεργειών της Ρωσίας) θα αντιστραφεί στο άμεσο μέλλον».

Την Κυριακή, οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες έσπασαν τη μακροχρόνια θέση του κόμματος ότι η Σουηδία πρέπει να είναι ουδέτερη, ανοίγοντας το δρόμο για μια σαφή πλειοψηφία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο.

Από τα οκτώ κόμματα της Σουηδίας, μόνο δύο μικρότερα, αριστερά κόμματα αντιτίθενται.

«Βλέπω ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη» για τη θέση της κυβέρνησης, είπε η Άντερσον μετά την τρίωρη συζήτηση στο Riksdagen κατά την οποία είπε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα ή «μόνιμες βάσεις» στο έδαφός της. Η σκανδιναβική χώρα δεν έχει δικά της πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, λέγοντας ότι δεν θα μείνει άπραγη και δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Η Κεραμέως να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την σκηνοθετημένη διάρρηξη στο υπουργείο

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακή καφίγια ανέβηκε στη σκηνή Σουηδός καλλιτέχνης

Συγκέντρωση και πορεία για την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα