ΑΘΗΝΑ
20:47
|
19.04.2024
Παραμένουν, από τις 9 Απριλίου, οι διαδηλωτές έξω από το προεδρικό μέγαρο, απαιτώντας την παραίτηση του Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο υπουργικό συμβούλιο «οικονομικού πολέμου» αναμένεται να σχηματιστεί σήμερα στη Σρι Λάνκα, καθώς σκληροί πολιτικοί αντίπαλοι μοιάζουν να συμφωνούν για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης μετά και τη φονική βία της περασμένης εβδομάδας.

Εντωμεταξύ οι διαδηλωτές παρέμειναν κατασκηνωμένοι, από τις 9 Απριλίου, έξω από την κατοικία του Προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα απαιτώντας να παραιτηθεί, καθώς δυνάμεις του στρατού συνέχισαν να περιπολούν στους δρόμους και οι πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω από καταστήματα για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Ο Ρανίλ Ρανίλ Βικρεμεσίνχε, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός για έκτη φορά την Πέμπτη, δυσκολεύεται να σχηματίσει μια «κυβέρνηση ενότητας» καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα πρέπει να ακολουθήσει τον αδελφό του, Μαχίντα, που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, δύο στελέχη του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης Samagi Jana Balawegaya (SJB) συμφώνησαν να σπάσουν τις τάξεις του κόμματος και να ενταχθούν σε ένα «οικονομικό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σατζίθ Πρεμαντάσα ανέφερε ότι το κόμμα του δεν θα μπλοκάρει στο κοινοβούλιο καμία νόμιμη «λύση στα οικονομικά προβλήματα».

Μια άλλη ομάδα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα (SLFP), δήλωσε ότι θα προσφέρει επίσης υπό όρους υποστήριξη στον Ρανίλ Βικρεμεσίνχε, ανατρέποντας την προηγούμενη απόφασή τους να μην το κάνουν. «Θα υποστηρίξουμε οποιεσδήποτε σωστές αποφάσεις ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο ηγέτης του SLFP Μαϊθριπάλα Σιρισένα με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι το πλήρες υπουργικό συμβούλιο είναι πιθανό να ορκιστεί ενόψει της κοινοβουλευτικής συνόδου της Τρίτης, με τους νέους υπουργούς να προστίθενται στους τέσσερις πρώτους που ορκίστηκαν το Σάββατο, όλοι από το κόμμα Podu Jana Peramuna (SLPP) των Ρατζαπάκσα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη υπουργός Οικονομικών και θεωρείται πιθανό ότι ο νέος πρωθυπουργός θα κρατήσει και το κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο προκειμένου να ηγηθεί προσωπικά των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ για μια επείγουσα διάσωση της χώρας.

Χθες Κυριακή, ο Βικρεμεσίνχε είχε συνομιλίες με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης στο Κολόμπο, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως η προμήθεια φαρμάκων, τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων, ανέφερε το γραφείο του σε σχετική ανακοίνωση.

Ενώ εξήγησε ότι οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την άμεση πρόκληση να εξασφαλίσει κεφάλαια προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε καύσιμα για την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Λόγω των ελλείψεων σε δολάρια στις τράπεζες, η κυβέρνηση διερευνά τώρα άλλες επιλογές για να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, μαζί με τον πληθωρισμό-ρεκόρ και τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, έχουν φέρει σοβαρές δυσκολίες στους 22 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

Οι διαδηλωτές σε όλο το έθνος, με βουδιστική πλειοψηφία, ζητούν εδώ και εβδομάδες την παραίτηση του προέδρου Ρατζαπάκσα λόγω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της Σρι Λάνκα από την ανεξαρτησία της, το 1948.

Ο διορισμός του Βικρεμεσίνχε δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κατευνάσει την λαϊκή οργή ενάντια στην κυβέρνηση Ρατζαπάκσα που θεωρείται υπεύθυνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα