ΑΘΗΝΑ
01:22
|
25.04.2024
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας αποφάσισε να επιδιώξει την ένταξη στην αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Τρίτη, με συντριπτική πλειοψηφία, την πρόταση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν για υποβολή αίτησης ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάτι Βανχάνεν, 188 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της υποβολής αίτησης ένταξης, έναντι 8 βουλευτών που ψήφισαν κατά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας αποφάσισε να επιδιώξει την ένταξη στην αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας των σκανδιναβικών εθνών.

Η τελική ψηφοφορία ήρθε μετά από κοινοβουλευτική συζήτηση, κατά την οποία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων είπε ότι «οι μακροχρόνιες επιθετικές πολιτικές της Ρωσίας και ο στόχος της διαίρεσης της Ευρώπης σε νέες σφαίρες επιρροής έλαβαν νέα διάσταση μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία».

«Η αποτυχία απάντησης θα οδηγούσε σε περιορισμό της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Φινλανδίας», πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θεωρήθηκε τυπική, καθώς ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νίνιστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν είχαν ήδη ανακοινώσει ότι η Φινλανδία θα προχωρήσει και ότι αναμενόταν ελάχιστη αντιπολιτευτική πίεση σε αυτή τους την απόφαση..

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα