ΑΘΗΝΑ
01:32
|
06.12.2022
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας αποφάσισε να επιδιώξει την ένταξη στην αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Τρίτη, με συντριπτική πλειοψηφία, την πρόταση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν για υποβολή αίτησης ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάτι Βανχάνεν, 188 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της υποβολής αίτησης ένταξης, έναντι 8 βουλευτών που ψήφισαν κατά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας αποφάσισε να επιδιώξει την ένταξη στην αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας των σκανδιναβικών εθνών.

Η τελική ψηφοφορία ήρθε μετά από κοινοβουλευτική συζήτηση, κατά την οποία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων είπε ότι «οι μακροχρόνιες επιθετικές πολιτικές της Ρωσίας και ο στόχος της διαίρεσης της Ευρώπης σε νέες σφαίρες επιρροής έλαβαν νέα διάσταση μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία».

«Η αποτυχία απάντησης θα οδηγούσε σε περιορισμό της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Φινλανδίας», πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θεωρήθηκε τυπική, καθώς ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νίνιστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν είχαν ήδη ανακοινώσει ότι η Φινλανδία θα προχωρήσει και ότι αναμενόταν ελάχιστη αντιπολιτευτική πίεση σε αυτή τους την απόφαση..

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Το κράτος οπλίζει η αστυνομία δολοφονεί»: Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Ευθύνες στον Δήμο Σερρών ρίχνει ο διευθυντής του σχολείου

«Καλοβλέπουν» την νομιμοποίηση κρυπτονομισμάτων στη Μόσχα

Νεκρή η 14χρονη Γερμανίδα μαθήτρια μετά από επίθεση με μαχαίρι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα