ΑΘΗΝΑ
00:18
|
04.12.2022
Μάχες μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών ξέσπασαν μετά την είσοδό του στην πρωτεύουσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγε ώρες κράτησε τελικά η παραμονή του διορισμένου από το ανατολικό κοινοβούλιο της χώρας πρωθυπουργού Φάθι Μπασάγκα, στην Τρίπολη, καθώς η προσπάθειά του να πάρει τον έλεγχο από την αντίπαλη κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα που ασκεί το αξίωμα στην πρωτεύουσα της χώρας από πέρυσι, στέφθηκε με αποτυχία.

Ο Μπασάγκα και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησής του, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, έφτασαν στην πρωτεύουσα τη νύχτα, συνοδευόμενοι από μέλη ένοπλων φατριών.

Το γραφείο του διορισμένου πρωθυπουργού, που έως τώρα ασκούσε τα καθήκοντά του στα ανατολικά της διχασμένης χώρας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι πλέον θα διοικεί από την πρωτεύουσα.

Ακολούθησαν συγκρούσεις και μάχες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας μεταξύ αντιμαχόμενων πολιτοφυλακών και τελικά η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ο Μπασάγκα και οι υπουργοί του «εγκατέλειψαν την Τρίπολη προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια (…) των πολιτών».

Ο διορισμός του Μπασάγκα τον Μάρτιο οδήγησε σε αντιπαράθεση μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων που αμφότερες διεκδικούν τη νομιμότητα και υποστηρίζονται από ένοπλες φατρίες, εγείροντας φόβους ότι τα δύο χρόνια σχετικής ειρήνης στη χώρα, ενδέχεται να τελειώσουν σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για διεξαγωγή εκλογών στη χώρα, τον Δεκέμβριο, κατέρρευσε εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των μεγάλων παρατάξεων και των υποψηφίων, για τους κανόνες και το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ, όρισε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα ως πρωθυπουργό.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να εκδιώξει την κυβέρνηση ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, που είχε αναλάβει καθήκοντα το 2020 ως μέρος των προσπαθειών, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, για μια μεταβατική πολιτική εξουσία στη χώρα, και ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα παραχωρήσει την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Πηγή: Al Arabyia, AFP, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταστολή εναντίον οπαδών με απτόητα ΜΑΤ να επιτίθενται εν ώρα διακομιδής σε νοσοκομείο

Επανειλημμένες επιθέσεις των ΜΑΤ σε οπαδούς του Ηρακλή, με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιμένουν στην καταστολή την ώρα που άνδρας διακομιζόταν με αναπνευστικά προβλήματα.
ΣΥΝΑΦΗ

«Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε;»

Εκδήλωση – Ανοιχτή συνέλευση για την εξέγερση στο Ιράν

Νέα γυναικοκτονία με 19χρονο θύμα και το αφήγημα περί ζήλιας ξανά στο προσκήνιο

«Η χειρότερη βιομηχανική τραγωδία όλων των εποχών»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα