ΑΘΗΝΑ
18:51
|
19.04.2024
«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες της για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν» λέει ο γγ της Συμμαχίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αίτημα για ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλανική Συμμαχία, που επικύρωσε χθες το κοινοβούλιο της χώρας, υπέγραψε σήμερα η αρμόδια υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, σε μια σύντομη τελετή που μεταδόθηκε από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT και χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική στιγμή».

«Κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας», τόνισε η υπουργός μετά την υπογραφή του εγγράφου και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο βήμα ως «μεγάλο» και «σοβαρό», καθώς ανταποκρίνεται, όπως είπε, «σε αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα».

Το επίσημο έγγραφο αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μαζί με αυτό της Φινλανδίας, με πρώτο παραλήπτη τον, Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και αναμένεται όπως είπε η Σουηδή ΥΠΕΞ να εξεταστεί και να επικυρωθεί εντός 12 μηνών.

Παραμένουν οι τουρκικές ενστάσεις

Για να γίνει μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει η ένταξή της να επικυρωθεί και από τα 30 μέλη της Συμμαχίας. Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγείρει αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας πως οι δύο χώρες δεν έχουν λάβει ξεκάθαρη στάση απέναντι σε κουρδικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και οι YGP που η χώρα του θεωρεί τρομοκρατικές. Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τις δύο χώρες ως «ξενώνες τρομοκρατών».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκρινε πως οι επιφυλάξεις της Τουρκίας θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, αναφέροντας μέσα από τον λογαριασμό του στο Τwitter – έπειτα από συνδιάλεξη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου – ότι «η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες της για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν». «Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα