ΑΘΗΝΑ
23:02
|
17.05.2024
Προειδοποιεί για καταστροφικά επίπεδα παιδικού υποσιτισμού εξαιτίας της ανόδου των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υποσιτισμού αυξανόταν ακόμη και πριν ο πόλεμος στην Ουκρανία βυθίσει τον πλανήτη βαθύτερα σε μια σπειροειδή παγκόσμια επισιτιστική κρίση η οποία όλο και επιδεινώνετε, προειδοποιεί η UNICEF.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης που κυκλοφόρησε σήμερα, παρά τα αυξανόμενα επίπεδα υποσιτισμού σπατάλης στα παιδιά και το αυξανόμενο κόστος για την θεραπεία τους, η παγκόσμια χρηματοδότηση για τη διάσωση των ζωών τους, βρίσκεται επίσης υπό απειλή.

«Ακόμη και πριν ο πόλεμος στην Ουκρανία ασκήσει πίεση στην επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως, οι συγκρούσεις, τα κλιματικά σοκ και ο COVID-19 είχαν ήδη καταστρέψει την ικανότητα των οικογενειών να ταΐσουν τα παιδιά τους», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ. «Ο κόσμος μετατρέπεται  γρήγορα σε ένα ναρκοπέδιο, παιδικών θανάτων που θα μπορούσαν να προληφθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κόστος για την παροχή θεραπείας που μπορεί να σώσει τις ζωές των πιο υποσιτισμένων παιδιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% εξαιτίας της επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία, εκτιμά η UNICEF και προσθέτει πως αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση τους επόμενους έξι μήνες, επιπλέον 600.000 παιδιά ενδέχεται να μην λάβουν αυτή την κρίσιμη θεραπεία, μια πάστα υψηλής θερμιδικής αξίας η οποία περιέχει λάδι, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς και άλλα θρεπτικά συστατικά.

«Για εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο, αυτά τα φακελάκια με θεραπευτική πάστα είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Μια αύξηση τιμής 16% μπορεί να ακούγεται διαχειρίσιμη στο πλαίσιο των παγκόσμιων αγορών τροφίμων, αλλά στο τέλος αυτής της αλυσίδας εφοδιασμού βρίσκεται ένα απελπιστικά υποσιτισμένο παιδί, για το οποίο τα διακυβεύματα δεν είναι καθόλου διαχειρίσιμα», αναφέρει η εκτελεστική διευθύντρια της Οργάνωσης..

Ακόμη και πριν τον πόλεμο και την πανδημία δύο στα τρία παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στη θεραπευτική αυτή τροφή που είναι απαραίτητη για να σωθεί η ζωή τους, τονίζει η UNICEF, αναφέροντας πως ένα κουτί που περιέχει 150 πακέτα της τροφής αυτής – μια ποσότητα που αρκεί για να τρέφεται ένα παιδί για έξι με οκτώ εβδομάδες μέχρι να ανακτήσει την υγεία του—κοστίζει κατά μέσο όρο 41 δολάρια και καθώς το κόστος των πρώτων υλών αυξάνεται, αναμένονται καταστροφικά επίπεδα οξέος υποσιτισμού.

Ο υποσιτισμός, σύμφωνα με στοιχεία πλήττει παγκοσμίως 13,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών και ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Αττική: Σύλληψη 52χρονου για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα