ΑΘΗΝΑ
06:14
|
27.04.2024
Κατατέθηκε το αίτημα προς την υπουργό Εσωτερικών για την μη έκδοση του δημοσιογράφου στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, χθες Τρίτη, στο Λονδίνο απαιτώντας από τις βρετανικές αρχές να μην προχωρήσουν στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα η σύζυγος του ιδρυτή των WikiLeaks, ενημέρωσε ότι οι δικηγόροι του υπέβαλαν και επίσημα τα επιχειρήματά τους στην υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, στα χέρια της οποίας βρίσκεται τώρα η απόφαση για την έκδοση, όπως αποφάσισε το δικαστήριο που εξέδωσε τον περασμένο μήνα επίσημη εντολή έκδοσης του Ασάνζ για να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημοσίευση μυστικών φακέλων και διπλωματικών εγγράφων που σχετίζονται με τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Αυτή η πολιτική υπόθεση, η πολιτική δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται επίσημα επί του παρόντος στα χέρια της Πρίτι Πατέλ», είπε η αρχισυντάκτης των WikiLeaks, Κρίστιν Χράφνσον.

Όπως τόνισε, ο Αυστραλός, ο οποίος «στερείται την ελευθερία του εδώ και μια δεκαετία», νιώθει «παρηγοριά διότι βλέπει την κοινή γνώμη και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο να κινητοποιούνται για την υπόθεσή του» και «ολοένα περισσότερους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει αυτή η υπόθεση».

Ο ιδρυτής των WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει για επτά χρόνια, και φυλακίστηκε.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα