ΑΘΗΝΑ
13:03
|
18.04.2024
Χωρίς κυβέρνηση και χωρίς βενζίνη, έως το Σαββατοκύριακο η χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Σρι Λάνκα συνέλαβε δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για υποκίνηση βίας που βύθισε τη χώρα σε ημέρες αναταραχών και άφησε πίσω της εννέα ανθρώπους νεκρούς την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Κολόμπο, σήμερα Τετάρτη.

Τα μέλη του κοινοβουλίου, αμφότερα από το κόμμα του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, είναι μεταξύ των 22 πολιτικών – συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα και του γιού του Ναμάλ, των οποίων τα διαβατήρια κατασχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από καταγγελίες ότι υποκίνησαν τη βία κατά των διαδηλωτών πριν δέκα ημέρες.

Στις 9 Μαΐου, χιλιάδες υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος που μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην πρωτεύουσα επιτέθηκαν σε ειρηνική διαδήλωση αντικυβερνητικών διαδηλωτών που απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου Ρατζαπάκσα, χρεώνοντάς του την οικονομική κρίση που έχει παραλύσει τη χώρα.

Ο τότε πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάκσα — ο μεγαλύτερος αδερφός του προέδρου — παραιτήθηκε λίγο μετά την επίθεση του όχλου που πυροδότησε αντίποινα και εμπρησμούς σε όλη τη χώρα, με περισσότερα από 70 σπίτια ηγετών του κυβερνώντος κόμματος να παραδίδονται στις φλόγες.

Εκτός από τους 9 νεκρούς, περισσότεροι από 225 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια, ενώ σύμφωνα με πηγές η αστυνομία έχε συλλάβει περίπου 500 άτομα σε σχέση με την αρχική επίθεση και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Κυβερνητική δυστοκία

Καθώς χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν έξω από το παραλιακό γραφείο του προέδρου Ρατζαπάκσα, στο Κολόμπο, απαιτώντας να παραιτηθεί και με τις ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, τις διακοπές ρεύματος και τον εκτινασσόμενο στα ύψη πληθωρισμό, ο νέος πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνχε παρότι έχει την κρίσιμη υποστήριξη δύο βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σχηματισμό μιας «κυβέρνησης ενότητας» με στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, δεν έχει ακόμη σχηματίσει πλήρες υπουργικό συμβούλιο.

Τέσσερις υπουργοί διορίστηκαν το Σάββατο, ενώ επίσημες πηγές ανέφεραν ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με πιθανούς εταίρους του συνασπισμού για την οριστικοποίηση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να κρατήσει και το οικονομικό χαρτοφυλάκιο προκειμένου να ηγηθεί των συνεχιζόμενων συνομιλιών με το ΔΝΤ για την διάσωση της χώρας.

Χωρίς βενζίνη έως το Σαββατοκύριακο

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε χθες πως η ενεργειακή κρίση είναι χειρότερη από ό,τι αρχικά φοβόταν. «Δεν θα μπορούμε να προμηθεύσουμε βενζίνη τις επόμενες δύο ημέρες και απευθύνω έκκληση στους αυτοκινητιστές να μην κάνουν ουρές», δήλωσε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει 53 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να πληρωθεί ένα φορτίο βενζίνης που βρίσκεται σε δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι του Κολόμπο και αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

«Το Σάββατο ή την Κυριακή θα μπορέσουμε να διανείμουμε βενζίνη, αλλά έχουμε αποθεματικό για βασικές υπηρεσίες όπως τα ασθενοφόρα», ανέφερε ο υπουργός.

 Πηγή:  AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Άνοιξε η πλατφόρμα για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές-Ειδικές περιπτώσεις

Ντουμπάι: «Πλημμύρισε» από εγκλωβισμένους επιβάτες το αεροδρόμιο

Κασσελάκης κατά Αυτιά: Χουντικό το σύνθημα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα