ΑΘΗΝΑ
02:26
|
20.04.2024
Στην Ουάσιγκτον αύριο Σάουλι Νιίστο και Μαγκνταλένα Άντερσον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ σήμερα Τετάρτη μέσω των πρεσβευτών τους στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό έπειτα από δεκαετίες.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε μια σύντομη τελετή κατά την οποία οι πρέσβεις των δύο χωρών στη Συμμαχία παρέδωσαν τις επιστολές με τα αιτήματα ένταξης των χωρών τους, ο καθένας σε έναν λευκό φάκελο με ανάγλυφη την εθνική τους σημαία.

«Χαιρετίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είστε οι στενότεροι εταίροι μας και η ένταξή σας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την κοινή μας ασφάλεια», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών κρατών αναμένεται να εγκριθεί σε πρώτο στάδιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, ενώ ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν είναι γνωστός, παρότι ο γγ της Συμμαχίας δήλωσε σήμερα αισιόδοξος πως «θα βρεθούν τρόποι να συντομευθεί η μεταβατική περίοδος».

Η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα καθώς απαιτείται επικύρωση των πρωτοκόλλων προσχώρησης των δύο χωρών και από τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας, που σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις θα πρέπει να περάσει και μέσω εθνικών κοινοβουλίων, διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί έως και έναν χρόνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόκειται να συναντήσει σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη και ενδέχεται να επιδιώξει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ την τουρκική υποστήριξη για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αίροντας τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στο ενταξιακό αίτημα των δύο χωρών.

Αύριο Πέμπτη, οι ηγέτες των δύο Σκανδιναβικών χωρών, ο Φινλανδός Πρόεδρος Σάουλι Νινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον πρόκειται να μεταβούν στον Λευκό Οίκο όπου και θα συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όπως σημείωσε ο Φινλανδός Πρόεδρος οι δύο χώρες ελπίζουν ότι η Ουάσινγκτον θα επικυρώσει γρήγορα το αίτημά τους, γιατί έτσι θα επιταχυνθεί η διαδικασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα