ΑΘΗΝΑ
02:03
|
06.11.2024
Εγκαλεί την Καμπέρα για νεοαποικιακή αντίληψη και διγλωσσία όσο αφορά στην έννοια της ασφάλειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «υστερική αντίδραση» των κυρίαρχων κύκλων της Αυστραλίας σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των Νήσων του Σολομώντα και της Κίνας, έκανε σήμερα λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι αυστραλιανές αρχές επιμένουν να αρνούνται την εγκυρότητα των ανησυχιών της Ρωσίας σε σχέση με την απεριόριστη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και τη δημιουργία στρατιωτικής υποδομής της συμμαχίας κατά μήκος της περιμέτρου των ρωσικών συνόρων. Ωστόσο, καταδίκασαν κατηγορηματικά το μικρό νησιωτικό έθνος, που βρίσκεται 1.500 χλμ. από τις ακτές της Αυστραλίας, όταν επέτρεψε στον εαυτό του να παραβιάσει το μονοπώλιο της αποκλειστικής ασφάλειας που παρείχε η Καμπέρα στην υποπεριοχή του Νότιου Ειρηνικού, την οποία οικειοποιείται η Αυστραλία χωρίς νομικά ερείσματα» ανέφερε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

«Η αναταραχή στην περιοχή είναι καλά κατανοητή σε όσους γνωρίζουν τουλάχιστον επιφανειακά την ιστορία της» αναφέρει η κ. Ζαχάροβα. «Από τα τέλη του 18ου αιώνα, η βρετανική εισβολή στην Αυστραλία συνοδεύτηκε από την καταστροφή του γηγενούς πληθυσμού, η συμφιλίωση με τον οποίο και η αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Πολλά μικρά νησιωτικά εδάφη της Ωκεανίας, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Σολομώντα, υποδουλώθηκαν επίσης. Μετά την κατάρρευση της αποικιακής κυριαρχίας του Λονδίνου, η “φροντίδα” των αναπτυσσόμενων κρατών του Νότιου Ειρηνικού πέρασε στην Καμπέρα, η οποία, παρά τη ρητορική για ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, είναι σταθερά συνδεδεμένη τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς μέσω συμφωνιών όπως η ANZUS, και τώρα η AUCUS, με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία».

«Η νευρικότητα των Αυστραλών μαρτυρεί φόβους απώλειας της επιρροής τους στην Ωκεανία, την οποία προσπαθούν να διατηρήσουν με κάθε μέσο – συχνά μέσω δωροδοκίας και άμεσων εκβιασμών. Γι’ αυτό η επίσημη Καμπέρα, που υποκριτικά επαναλαμβάνει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας άλλων χωρών, στην πραγματικότητα προσπαθεί, μαζί με τους συμμάχους της, να ασκήσει σκληρή πίεση στις Νήσους του Σολομώντα – κυρίαρχο κράτος και μέλος των Ηνωμένων Εθνών – προκειμένου να τις αναγκάσει να επανεξετάσουν τα σχέδια συνεργασίας με την Κίνα. Όλα αυτά αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την νεοαποικιακή αντίληψη για τα μικρά κράτη της Ωκεανίας, που παραμένει ριζωμένη στους Αυστραλούς πολιτικούς, και τα «διπλά πρότυπα» της εξωτερικής πολιτικής της Αυστραλίας» καταλήγει η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μόσχα: Η πλειοψηφία των πολιτών εντός της Μολδαβίας δεν ψήφισε τη Μάγια Σάντου

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα