ΑΘΗΝΑ
13:35
|
19.04.2024
Ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε αρκετές περιφέρειες σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε αρκετές περιφέρειες σήμερα, σύμφωνα με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από την αυξανόμενες τιμές τροφίμων συνέχισαν να εξαπλώνονται.

Οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους αφού κόπηκαν οι επιδοτήσεις για τρόφιμα προκαλώντας εκτόξευση των τιμών έως κατά 300% σε κάποια βασικά προϊόντα με αλεύρι. Οι διαμαρτυρίες γρήγορα έλαβαν πολιτικό χαρακτήρα, με τα πλήθη να ζητούν το τέλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, θυμίζοντας τις ταραχές του 2019 που ξεκίνησαν λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αυθεντικότητα των οποίων δεν κατάφερε να εξακριβώσει το Reuters, έδειξαν ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο σχετικά με αριθμό νεκρών.

Σήμερα, οι εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν σοβαρές συγκρούσεις σε πόλεις όπως η Φαρσάν στο κεντρικό Ιράν, όπου η αστυνομία εξαπέλυσε πυρά κατά των διαδηλωτών. Στη Σαχρ-ε Κορντ και τη Χαφσετζάν, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χημικά και γκλομπ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

«Μην φοβάστε, μην φοβάστε, είμαστε μαζί σε αυτό», ακούγονται να τραγουδούν οι διαδηλωτές στην πόλη Ντεζφούλ στο νότιο Ιράν σύμφωνα με βίντεο. Το Reuters δεν κατέφερε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα των αναρτήσεων αυτών από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Κασίμ Ρεζάι, υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, προειδοποίησε σήμερα ότι «οι παράνομες συναθροίσεις είναι μη αποδεκτές και θα αντιμετωπίζονται», σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA του Ιράν.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι γίνονται διαδηλώσεις αλλά τις χαρακτήρισε μικρές συναθροίσεις. Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα τις συλλήψεις «δεκάδων ταραχοποιών και προβοκατόρων».

Οι ηγέτες του Ιράν φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019, των πλέον αιματηρών στην Ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση έκοψε επίσης τις επιδοτήσεις για βασικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων το μαγειρικό έλαιο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε μια κίνηση που περιέγραψε ως απόφαση για τη «δίκαιη ανακατανομή» επιδοτήσεων σε ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές έχουν διευρύνει τα αιτήματά τους, ζητώντας μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία, τέλος στην Ισλαμική Δημοκρατία και πτώση των ηγετών της, σύμφωνα με μάρτυρες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα