ΑΘΗΝΑ
23:59
|
26.04.2024
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων όπου εκδικάζεται η αγωγή της «Ελληνικός Χρυσός».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 9 το πρωί θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που κατέθεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός» κατά του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, από τους οποίους ζητάται ως αποζημίωση το υπέρογκο ποσό των 100.000 ευρώ αλλά και προσωπική κράτηση της δημοσιογράφου, στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το όποιο ποσό επιδικαστεί.

Αφορμή για την αγωγή στάθηκε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού site στις 27 Οκτωβρίου του 2020, στο οποίο η δημοσιογράφος αναφερόταν στην είδηση της καταδικαστικής απόφασης για περιβαλλοντικές παραβάσεις της «Ελληνικός Χρυσός».

Για τη στρατηγική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού (SLAPP) που κατέθεσε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός μίλησε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, η Σταυρούλα Πουλημένη.

«Πηγαίνω στο δικαστήριο γιατί έγραψα στο AlterThess αυτό που έγινε στη δίκη των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για την πρόκληση μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων της ανατολικής Χαλκιδικής. Τα δυο αυτά στελέχη καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο και όταν έγραψα γι’ αυτό, έφτασε η αγωγή από την εταιρεία. Η εταιρεία ζητά αποζημίωση από εμένα και το Alterthess ύψους 100.000 ευρώ, κατηγορώντας με για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Ουσιαστικά κατηγορούμαι για το γεγονός ότι ανέφερα το όνομα των καταδικασμένων στο ρεπορτάζ» ανέφερε χθες μιλώντας στο «Κόκκινο» η δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι «Οι αγωγές τύπου SLAPP στέλνουν μήνυμα προς την κοινωνία ότι δεν πρέπει να ασχολείται με τα κοινά και με ζητήματα δημοσίων επενδύσεων και συμφέροντος γιατί θα μπλέξουν. Η γνώση και η πληροφόρηση είναι επικίνδυνη και στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου» τόνισε.

Δήλωση σχετικά με την υπόθεση έκανε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter και η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μαίρη Λόουλορ, τονίζοντας ότι η αγωγή αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα Στρατηγικών Αγωγών ενάντια στη δημόσια συμμετοχή (SLAPP) και πρέπει να απορριφθεί.

ΜέΡα25: Να πέσει στο κενό η αγωγή κατά του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη

Την άμεση απόσυρση της αγωγής ζητά και το ΜέΡΑ25, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μιχάλη Κριθαρίδη:

Είναι προφανές πως κάποιοι προσπαθούν να φιμώσουν και να περιορίσουν την ελευθερία του τύπου, η οποία μάλιστα αφορά σε δημόσιες -όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει- δίκες, καθώς πρόκειται για μία καταδίκη στελεχών της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.

Εμείς στηρίζουμε τις ελεύθερες αυτές φωνές που φωτίζουν το μαύρο πλαίσιο της προπαγάνδας των μίντια υπέρ της ντόπιας και ξένης παρασιτικής ολιγαρχίας στη χώρα μας, με τις λίστες Πέτσα και τις διώξεις δημοσιογράφων.

Το ΜέΡΑ25 άλλωστε έχει καταθέσει στη Βουλή και σχετική τροπολογία προκειμένου να ενταχθεί και στην Ελλάδα αντί-SLAPP νομοθεσία, αλλά μπροστά μας υψώθηκε το τείχος της Μητσοτάκης Α.Ε.. Ωστόσο ήδη με αφορμή την πρόταση μας αυτή, έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για την ανάγκη ψήφισης αντί – SLAPP νομοθεσίας στην χώρα μας.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της αγωγής και τη δικαίωση της δημοσιογράφου και του μέσου και καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 9:00 το πρωί στην Ευελπίδων στα προκάτ κτίρια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα