ΑΘΗΝΑ
21:59
|
18.04.2024
«Μάνα Ελλάδα ακούς; Μας είχατε υποσχεθεί βοήθεια, με δάκρυα στα μάτια παρακαλώ και εκλιπαρώ να μας βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με επιστολή της προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας η πρόεδρος Ομογενών Ελλήνων Σαρτανά-Αζοφικής, Ναταλία Παπακίτσα, ζητεί από τον κ. Δένδια βοήθεια – σε κάθε μορφή – για τους «δεινοπαθούντες, πολυπαθούντες και υστερημένους σε μεγάλο βαθμό τα βασικά αγαθά» Έλληνες της Αζοφικής. Μια βοήθεια που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, είχε υποσχεθεί σε πρόσφατη επίσκεψή του στον Σαρτανά.

Η επιστολή της κ. Παπακίτσα προς την ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ με το αίτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν είναι η πρώτη. Και όπως επισημαίνει: «η μόνη βοήθεια που είχαμε» μέχρι στιγμής «ήταν από τούς Έλληνες ομογενείς των ελληνικών συλλόγων της Κριμαίας ,του Ροστόφ, της Σταυρούπολης, του Κράσνονταρ και του Γιελέντζικ». Στην επιστολή της η κ. Παπακίτσα καταλήγει λέγοντας σε δραματικό τόνο: «Λεπτό το λεπτό, ώρα την ώρα, μέρα τη μέρα και ο χρόνος για μας κυλά αδυσώπητος περιμένοντας κάθε δυνατή βοήθεια».

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Ναταλίας Παπακίτσα στο ελληνικό ΥΠΕΞ:

ΑΞΙΟΤΙΜΕ κ. υπουργέ σε συνέχεια παρακλητικής μου επιστολής, για βοήθεια των Ελλήνων της Μαριούπολης και των γύρω κωμοπόλεων και οικισμών των Ελλήνων της Αζοφικής, με την αρμοδιότητα του προέδρου και εκπροσωπώντας τους δεινοπαθούντες, πολυπαθούντες και υστερημένους σε μεγάλο βαθμό τα βασικά αγαθά των εξαθλιωμένων Ελλήνων ομογενών του Σαρτανά που πρόσφατα είχατε επισκεφθεί και μας είχατε υποσχεθεί βοήθεια, με δάκρυα στα μάτια και με μεγάλη μου αγωνία σας παρακαλώ και εκλιπαρώ να μας βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο (αποστολή στοιχειωδών υλικών όπως φάρμακα, τρόφιμα, ρουχισμό).

Στον Σαρτανά αυτή την στιγμή ζουν περίπου έξι χιλιάδες ομογενείς στο σύνολο της πόλεως των 8.000 και δεν μπορώ να συνυπολογίσω ακριβώς πόσοι ομογενείς ζουν αυτή την στιγμή στην Μαριούπολη και στα γύρω χωριά, Μάνγκους, Γιάλτα , Τσερμάλικ, Μαλαγιένισολ και πολλά άλλα ακόμα. Ήδη αυτή την στιγμή καταρτίζουμε ονομαστική κατάσταση με αιτήσεις και πλήρη στοιχεία των Ελλήνων ομογενών, αυτών που έχουν εναπομείνει, αλλά θα χρειαστεί χρόνος……..

Τηλέφωνα δεν υπάρχουν, ίντερνετ δεν έχουμε (για να επικοινωνήσω ‘η για να στείλω ένα μέιλ εξαναγκάζονται να πάρω το λεωφορείο από Σαρτανά για να πάω στις κοντινές πόλεις Νοβαζόφσκ ή Ροστόφ για να έχω κάποια επικοινωνία). Υπολογίζεται χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τον αριθμό, ότι έχουν απομείνει περίπου 70.000 έως 80.000 (σε όλες της πόλεις και χωριά του Ντονμπάς) ομογενείς, που προσπαθούμε όλοι να επιβιώσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μέσα από τα ερείπια μέσα από τις εικόνες ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ.

Σγωνιούμε και προσπαθούμε να ζήσουμε… Λεπτό το λεπτό, ώρα την ώρα, μέρα, μέρα και ο χρόνος για μας κυλά αδυσώπητος περιμένοντας κάθε δυνατή βοήθεια……..

Η μόνη βοήθεια που είχαμε ήταν από τούς Έλληνες ομογενής των Ελληνικών συλλόγων της Κριμαίας ,του Ροστόφ, της Σταυρούπολης, Κράσνονταρ και Γιελέντζικ.

Στην πρώτη μου επιστολή μου απήντησε η κ. Μ. Δογιάμα …ως κάτωθι….

Αξιότιμη κυρία
Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε περί υποθέσεως σας……….
Με εκτίμηση
Μ Δογιάμα
Προξενείο γραφείο της Ελλάδας στο Κίεβο

ΕΞΟΧΩΤΑΤΕ ΑΞΙΟΤΙΜΕ, κ. ΥπουργέΑξιότιμοι παραλήπτες αυτής της επιστολής… Η κ. Δογιάμα απήντησε (περί της υποθέσεως σας!!!!!?????)

Σας παρακαλώ και σας ενημερώνω, ότι οι νεκροί που βρίσκονται ακόμα στα ερείπια και τα χαλάσματα κάτω από αφόρητη δυσοσμία, τα παιδιά που πεινάνε με τον φόβο στα μάτια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που στερούνται ακόμα και μια απλή ασπιρίνη, οι εξαθλιωμένοι ομογενείς Έλληνες της ΑΖΟΦΙΚΉΣ που πλέον δεν έχουν σπίτι έχουν χάσει τα πάντα…..(ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΜΟΥ ΥΠΌΘΕΣΗ) είναι υπόθεση όλων των πολυπαθούντων και δεινοπαθούντων ομογενών, εργάζομαι προσωπικά καθώς και πόλλοι ομογενείς χωρίς ιδιοτέλεια, με δύναμη και αυταπάρνηση και αλληλεγγύη για τους ομογενείς μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας  έστω και αν μείνουμε ΜΟΝΑΧΟΙ….. 

Άλλωστε μας είχατε υποσχεθεί μας είχατε δώσει τον λόγο σας πρόσφατα στην επίσκεψη σας (στην Μαριούπολη και Σαρτανά)  να μας βοηθήσετε……
Σας παρακαλούμε…..
Σας εκλιπαρούμε….
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ……
ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ
ΑΚΟΥΣ???????!!??
Με αγωνία για την επόμενη μέρα………………
Ναταλία Παπακιτσα
Πρόεδρος ομογενών Ελλήνων ΣΑΡΤΑΝΑ
    ΑΖΟΦΙΚΗΣ



Κεντρική Φωτογραφία: Ναταλία Παπακίτσα, vice.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα