ΑΘΗΝΑ
13:08
|
20.04.2024
Κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στο έδαφός της σε έναν ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Βρετανία, ενώ έχει εντοπιστεί ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα που ελέγχεται.

Ένας άνδρας περίπου 30 ετών ο οποίος έφτασε στη Μελβούρνη τη Δευτέρα είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας αυτής στην Αυστραλία, ανακοίνωσε η υπηρεσία υγείας της πολιτείας της Βικτόρια. Το ύποπτο κρούσμα έχει εντοπιστεί στο Σίνδεϊ σε έναν άνδρα περίπου 40 ετών που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Βρετανία.

Και οι δύο άνδρες εμφάνισαν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της ευλογιάς των πιθήκων όταν επέστρεψαν στην Αυστραλία.

«Για να καθησυχάσουμε τους πολίτες, ο μηχανισμός εξάπλωσης δεν είναι ίδιος με αυτόν της covid ή της γρίπης», τόνισε η Κέρι Τσαντ επικεφαλής δημόσιας υγείας στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας έχουν λάβει μέτρα για τον εντοπισμό και τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, επεσήμανε η Τσαντ.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. Πάντως, συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες-σωματικά υγρά του πάσχοντος ή και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα μία έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα