ΑΘΗΝΑ
01:08
|
19.04.2024
Ο ισραηλινός στρατός δεν σκοπεύει να εκκινήσει ποινική έρευνα για το περιστατικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας υπέγραψαν επιστολή ζητώντας από το FBI να ερευνήσει τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera,  Σιρίν Αμπού Ακλέχ, δήλωσε ο βουλευτής Αντρέ Κάρσον, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο ισραηλινός στρατός δεν σκοπεύει να εκκινήσει ποινική έρευνα για το περιστατικό.

Η δημοσιογράφος του Al Jazeera, η οποία είχε την αμερικανική υπηκοότητα, πυροβολήθηκε θανάσιμα από ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας παγκόσμια οργή και εκτεταμένες εκκλήσεις για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας ή έρευνας από τις αμερικανικές αρχές.

«Καθώς όλοι συνεχίζουμε να θρηνούμε για την απώλεια αυτής της σπουδαίας δημοσιογράφου και συμπατριώτισσάς μας Αμερικανίδας, η οποία έπεσε νεκρή με τραγικό τρόπο, ενώ βρισκόταν σε αποστολή, θέλουμε απαντήσεις», είπε ο Κάρσον, ο οποίος ηγείται της επιστολής προς το Κογκρέσου, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, χθες Πέμπτη.

«Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι ακριβείς, διαφανείς και έγκαιρες», συμπλήρωσε

Η επιστολή, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά από το The Intercept νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εμπλακεί άμεσα σε οποιαδήποτε έρευνα για τον πυροβολισμό που κόστισε τη ζωή της δημοσιογράφου του Al Jazeera.

«Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην περιοχή και των αντικρουόμενων αναφορών γύρω από τον θάνατο της Σιρίν Αμπού Ακλέχ, ζητάμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) να ξεκινήσουν έρευνα για το συμβάν. Ζητάμε επίσης από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να καθορίσει εάν παραβιάστηκαν οι νόμοι των ΗΠΑ που προστατεύουν την Σιρίν Αμπού Ακλέχ, ως Αμερικανίδα πολίτη», αναφέρει η επιστολή συμπληρώνοντας ότι ως Αμερικανίδα πολίτης «είχε το δικαίωμα της πλήρους προστασίας που παρέχεται στους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό».

Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και στον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του ο Αντρέ Κάρσον, η επιστολή, η οποία εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο Καπιτώλιο για να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη, έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερους από 55 συνυπογράφοντες.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη δολοφονία της προσβολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο», είπε ο Κάρσον. «Ως ηγετική δημοκρατία στον κόσμο, έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τον ελεύθερο Τύπο, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο» 

Η οικογένεια ζητά απαντήσεις

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη δολοφονία και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, αλλά είπε ότι θα εμπιστευόταν το Ισραήλ για τη διεξαγωγή της έρευνας .

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει «τα μέσα και τις δυνατότητες να διεξάγει μια ενδελεχή, ολοκληρωμένη έρευνα», προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Σιρίν θα πρέπει να διωχθούν στο μέγιστο βαθμό του νόμου».

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συναντήθηκε με τον ομόλογό του χθες Πέμπτη, και σύμφωνα με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο, στις συνομιλίες τους δεν έγινε καμία αναφορά στη δολοφονία της Αμπού Ακλέχ.

Ερωτηθείς από το Al Jazeera κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εάν το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι ο Όστιν χαιρέτισε τη «δήλωση πρόθεσης» του Ισραήλ να διερευνήσει το συμβάν.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ – όχι ο ισραηλινός στρατός  – πιστεύω ότι ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών, και έχουν δηλώσει ξεκάθαρη πρόθεση να διερευνήσουν και ο γραμματέας [Όστιν] χαιρέτισε αυτή την έρευνα», είπε ο Κίρμπι. «Και προφανώς, ανυπομονούμε να δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας».

Η οικογένεια της δολοφονημένης δημοσιογράφου προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν και να διασφαλίσουν μια ανεξάρτητη έρευνα,  αφού ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν θα διεξαγάγει έρευνα.

«Αυτό το περιμέναμε από την ισραηλινή πλευρά. Γι’ αυτό δεν θέλαμε να συμμετάσχουν στην έρευνα. Θέλουμε να λογοδοτήσει όποιος ευθύνεται για αυτές τις πράξεις», ανέφερε η οικογένεια σε δήλωσή της στο Al Jazeera.

«Προτρέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα – δεδομένου ότι ήταν πολίτης των ΗΠΑ – και τη διεθνή κοινότητα να ανοίξουν μια δίκαιη και διαφανή έρευνα και να βάλουν ένα τέλος στις δολοφονίες» συμπλήρωσαν.

Η βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων παροτρύνουν την Ουάσιγκτον να δεσμεύσει ή να περιορίσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ μετά τη δολοφονία της Αμπού Ακλέχ και άλλες ισραηλινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων – μια ιδέα που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η δημοσιογράφος του Al Jazeera είναι ο δεύτερος πολίτης των ΗΠΑ που σκοτώνεται από ισραηλινές δυνάμεις φέτος. Τον Ιανουάριο, ο 78χρονος Ομάρ Άσαντ  υπέστη καρδιακό επεισόδιο λόγω άγχους, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις τον συνέλαβαν αυθαίρετα, του έδεσαν τα μάτια και τον φίμωσαν.

Το Ισραήλ λαμβάνει  3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ετησίως, και φέτος η  Ουάσιγκτον πρόσθεσε άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια  σε βοήθεια για να «αναπληρώσει» το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome μετά τη σύγκρουση στη Γάζα τον Μάιο του 2021.

Η Human Rights Watch, η  Διεθνής Αμνηστία και η ισραηλινή B’Tselem, μεταξύ άλλων οργανώσεων για τα δικαιώματα, κατηγορούν το Ισραήλ για απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων – κατηγορία που απορρίπτεται από την ισραηλινή  και την αμερικανική κυβέρνηση.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζητούν βαθύτερο έλεγχο όσον αφορά την υποστήριξη προς το Ισραήλ», λέει ο Κάρσον. «Το Ισραήλ υπήρξε στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Νομίζω ότι όταν στέλνουμε χρήματα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι λογοδοτούν» συμπλήρωσε και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ρόλο στη διασφάλιση της λογοδοσίας για τη δολοφονία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ.

«Της αξίζει δικαιοσύνη. Κάθε Αμερικανός που σκοτώνεται στο εξωτερικό έχει δικαίωμα στην προστασία μας. Κάθε άνθρωπος που σκοτώνεται –Αμερικανός ή όχι– αξίζει δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων».

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα