ΑΘΗΝΑ
23:23
|
16.04.2024
Έφηβη αναγκάστηκε να σταθεί ως ανθρώπινη ασπίδα μπροστά από ένα στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν Ισραηλινοί που πολιορκούσαν και στη συνέχεια πυρπόλησαν το σπίτι της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον εξαναγκασμό ενός 16χρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής να σταθεί επί ώρες ως ανθρώπινη ασπίδα μπροστά από ένα στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν Ισραηλινοί, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, καταγγέλλει η Διεθνής Οργάνωση Άμυνας για τα Παιδιά (Defense for Children International) σε νέα έκθεσή της, με την πρακτική να συνιστά έγκλημα πολέμου, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε και επικαλείται η  DCI-Palestine, η 16χρονη Ahed Mohammad Rida Mereb αναγκάστηκε από στρατιώτες να σταθεί μπροστά από ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στις 13 Μαΐου γύρω στις 8 π.μ. στη γειτονιά Al Hadaf της Τζενίν για περίπου δύο ώρες, ενώ εκείνοι κάθονταν μέσα. Ειδικότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν να πολιορκούν το σπίτι του κοριτσιού γύρω στις 6 π.μ. στις 13 Μαΐου προκειμένου να συλλάβουν τον 20χρονο αδελφό της. 

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν την Ahed, τους γονείς της και τα δύο μικρότερα αδέλφια της να βγουν από το σπίτι και να μετακινηθούν σε μια αυλή απέναντι από το δρόμο. Οι δυνάμεις αντάλλαξαν πυρά με τον μεγαλύτερο αδελφό της Ahed, ο οποίος παρέμεινε στο σπίτι. Γύρω στις 8 π.μ., ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα δέχθηκε πυρά, οπότε οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν την Ahed να σταθεί έξω από το στρατιωτικό όχημα.

Η Ahed προσπάθησε να γείρει το κεφάλι της στο πλάι για να αποφύγει τις σφαίρες, αλλά ένας από τους στρατιώτες τη διέταξε να σταθεί όρθια, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η DCIP. Η Ahed στάθηκε μπροστά από το ισραηλινό στρατιωτικό όχημα για περίπου δύο ώρες πριν τρέξει σε ένα κοντινό δέντρο και καταρρεύσει στο έδαφος. 

Σφαίρες έπεφταν στο στρατιωτικό όχημα από όλες τις κατευθύνσεις. Έτρεμα και έκλαιγα και φώναζα στους στρατιώτες να με απομακρύνουν γιατί οι σφαίρες περνούσαν πάνω από το κεφάλι μου, αλλά ένας από αυτούς με διέταξε στα αραβικά μέσα από ένα μικρό παράθυρο του στρατιωτικού οχήματος: “Μείνε εκεί που είσαι και μην κουνηθείς. Είσαι τρομοκράτης. Μείνε στη θέση σου μέχρι να αποχαιρετήσεις τον αδελφό σου.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις εκκένωσαν το διώροφο σπίτι της Ahed, όπου ζούσε με τους γονείς της, τα τρία αδέλφια της, τους παππούδες και τις γιαγιάδες της, δύο θείους και τις γυναίκες τους και τα οκτώ παιδιά τους ηλικίας από ενός έως 11 ετών. Μετά τον εκτοπισμό της οικογένειας, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το σπίτι και το στόχευσαν με πραγματικά πυρά, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά. 

Σημειώνεται ότι η πρακτική της χρήσης αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων, κατά την οποία οι άμαχοι αναγκάζονται να συνδράμουν άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ή χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν ένοπλες δυνάμεις ή ομάδες ή αντικείμενα από επιθέσεις, απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, καθώς και από το ισραηλινό δίκαιο βάσει απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ του 2005.

«Το διεθνές δίκαιο είναι ρητό και απαγορεύει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τη χρήση παιδιών ως ανθρώπινων ασπίδων από ένοπλες δυνάμεις ή ένοπλες ομάδες. Το να θέτουν οι ισραηλινές δυνάμεις σκόπιμα ένα παιδί σε σοβαρό κίνδυνο προκειμένου να θωρακιστούν συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογραμμίζει σχετικά εκπρόσωπος της DCI-Palestine.

Από το 2000, η DCIP έχει τεκμηριώσει τουλάχιστον 26 περιπτώσεις που αφορούν παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής που χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από τον ισραηλινό στρατό. Όλες, εκτός από μία περίπτωση, τοποθετούνται χρονικάμετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, ενώ μόνο μία από αυτές τις περιπτώσεις οδήγησε στην καταδίκη δύο στρατιωτών για «ανάρμοστη συμπεριφορά» και «υπέρβαση εξουσίας», με την ποινή ωστόσο να περιορίζεται στον υποβιβασμό τους και τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα