ΑΘΗΝΑ
18:15
|
19.04.2024
Βάθεμα της συνεργασίας των δύο χωρών με το βλέμμα στραμμένο στην Βόρεια Κορέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Γιουν Σουκ-γιόλ, συμφώνησαν σήμερα στην πραγματοποίηση μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών στην περιοχή και την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών όπλων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Βόρεια Κορέα, ενώ προσφέρθηκαν να συνδράμουν την Πγιονγιάνγκ στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πρόσφατη έξαρση της πανδημίας.

Οι δύο ηγέτες που συναντήθηκαν σήμερα στη Σεούλ, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να διατηρηθεί η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού «ελεύθερη και ανοιχτή», φωτογραφίζοντας τις Βορειοκορεατικές απειλές, δεν απέκλεισαν όμως και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον  Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Όσον αφορά το αν θα συναντήσω τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, θα εξαρτηθεί από το αν θα είναι ειλικρινής και σοβαρός» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των συνδυασμένων στρατιωτικών ασκήσεών τους, οι οποίες είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις με τον Βορρά.

Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν την δέσμευσή τους για αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, ενώ οι αμερικανική πλευρά υποσχέθηκε επίσης να συνδράμει με «στρατηγικά μέσα» – τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, πυραυλικά υποβρύχια ή αεροπλανοφόρα – εάν αυτό είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί η «Βορειοκορεατική απειλή».

Επέκταση της συμμαχίας

Η συμμαχία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, η οποία χρονολογείται από τον πόλεμο της Κορέας του 1950-1953, πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω για να διατηρηθεί ο Ινδο-Ειρηνικός «ελεύθερος και ανοιχτός», είπε ο Μπάιντεν, μιλώντας για μια συμμαχία που χτίστηκε πάνω στην αντίθεση στην αλλαγή των συνόρων με τη βία – μια προφανής αναφορά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις διεκδικήσεις της Κίνας για την Ταϊβάν.

Οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού δίνουν νέα ώθηση στις δύο χώρες να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, είπε ο Γιουν, καλώντας για συνεργασία σε ηλεκτρικές μπαταρίες και ημιαγωγούς.

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την επίσκεψη για να προωθήσει επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από κορεατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης του νοτιοκορεατικού ομίλου Hyundai Motor να επενδύσει περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο ηγέτες περιόδευσαν σε ένα τεράστιο εργοστάσιο ημιαγωγών της Samsung την Παρασκευή, όπου ο Μπάιντεν είπε ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα που «μοιράζονται κοινές αξίες» πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο για την προστασία της «οικονομικής και εθνικής ασφάλειας». Ο Γιουν από την πλευρά του ανέφερε ότι η έννοια της οικονομικής ασφάλειας περιλαμβάνει την συνεργασία σε περίπτωση κλυδωνισμών στην αγορά συναλλάγματος.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, πρόθυμος να παίξει μεγαλύτερο ρόλο σε περιφερειακά ζητήματα, είπε ότι η χώρα του θα ενταχθεί στο Οικονομικό Πλαίσιο του Ινδο-Ειρηνικού (Indo-Pacific Economic Framework -IPEF), το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Μπάιντεν στην περιοχή.

Όμως, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Νότιας Κορέας, ο Γιουν τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή σε ότι αφορά το Πεκίνο, λέγοντας ότι η ένταξη της Νότιας Κορέας στην IPEF «δεν πρέπει να έρχεται σε σύγκρουση με τους οικονομικούς δεσμούς των χωρών της περιοχής».

Αν και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπαθούν να υποτιμήσουν οποιοδήποτε ρητό μήνυμα αντιμετώπισης της Κίνας, είναι σίγουρα ένας από τους βασικούς σκοπούς του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή, με αποτέλεσμα να τραβά τα βλέμματα του Πεκίνου.

«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνδυάσουν τα λόγια τους με πράξεις και θα εργαστούν με τις χώρες της περιοχής για να προωθήσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία στην, αντί να σχεδιάζουν διχασμό και αντιπαράθεση», ανέφερε μέσω Twitter ο Κινέζος απεσταλμένος για τις κορεατικές υποθέσεις, Λιου Σιαομίνγκ.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα