ΑΘΗΝΑ
08:33
|
25.04.2024
Περίπου 80 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε 11 χώρες, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 80 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε 11 χώρες, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό να αναφερθούν περισσότερα κρούσματα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι διερευνώνται άλλες 50 ύποπτες περιπτώσεις, χωρίς να κατονομάζει καμία χώρα.

Νωρίτερα, επιβεβαιώθηκαν κρούσματα στην Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο – όπου αναφέρθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Πρόκειται για μια σπάνια ιογενή λοίμωξη που είναι συνήθως ήπια και από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό λέγεται ότι είναι πολύ χαμηλός.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο ευλογιάς προσφέρει 85% προστασία αφού οι δύο ιοί είναι αρκετά παρόμοιοι.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο ΠΟΥ είπε ότι «τα πρόσφατα κρούσματα που έχουν αναφερθεί σε 11 χώρες μέχρι στιγμής είναι άτυπα, καθώς συμβαίνουν σε μη ενδημικές χώρες».

Ανέφερε ότι «συνεργάζεται με τις πληγείσες χώρες και άλλες για να επεκτείνει την επιτήρηση ασθενειών για να βρει και να υποστηρίξει άτομα που μπορεί να επηρεαστούν».

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης να μην στιγματιστούν ομάδες λόγω της νόσου.

«Μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τον τερματισμό μιας επιδημίας, καθώς μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν φροντίδα και να οδηγήσει σε μη ανιχνεύσιμη εξάπλωση», ανέφερε.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προειδοποίησε ότι «καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο… με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση μπορεί να επιταχυνθεί».

Πρόσθεσε ότι όλα εκτός από ένα από τα πρόσφατα κρούσματα δεν είχαν σχετικό ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου η ευλογιά των πιθήκων ήταν ενδημική.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε στις 7 Μαΐου. Ο ασθενής ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία, όπου πιστεύεται ότι είχε προσβληθεί από τον ιό πριν ταξιδέψει στην Αγγλία, ανέφερε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπάρχουν τώρα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Σαϊντ Τζάβιντ.

Οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι είχαν αγοράσει αποθέματα του εμβολίου και άρχισαν να το προσφέρουν σε όσους είχαν «υψηλά επίπεδα έκθεσης» στην ευλογιά των πιθήκων.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, οι ισπανικές υγειονομικές αρχές έχουν επίσης αγοράσει χιλιάδες εμβόλια ευλογιάς για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Το πρώτο κρούσμα στην Αυστραλία εντοπίστηκε σε έναν άνδρα που αρρώστησε αφού ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Βικτώριας.

Στη Βόρεια Αμερική, οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ένας άνδρας έχει μολυνθεί αφού πρόσφατα ταξίδεψε στον Καναδά. Ήταν σε «καλή κατάσταση» και «δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το κοινό», δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα