ΑΘΗΝΑ
19:22
|
06.07.2022
Έφτασαν τις 14 οι χώρες με ύποπτα κρούσματα της νόσου – Οι μάσκες επιστρέφουν στη Νέα Υόρκη και το Βέλγιο προκρίνει την καραντίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελβετία και το Ισραήλ είναι οι δύο τελευταίες χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, αυξάνοντας σε 14 τον αριθμό των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουν εντοπιστεί ύποπτα περιστατικά της νόσου. Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι εντόπισαν από ένα μολυσμένο άτομο που ταξίδεψε πρόσφατα, αλλά το Ισραήλ διευκρίνισε ότι διερευνά κι άλλες ύποπτες περιπτώσεις.

Ως χθες Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Στις ΗΠΑ, μετά από την επιβεβαίωση κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, έχουν προκύψει μερικές ακόμη ύποπτες περιπτώσεις. Η Νέα Υόρκη εξετάζει ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και, όσο οι ειδικοί του ΠΟΥ και άλλων υπηρεσιών «βλέπουν» ένα ξέσπασμα της ασθένειας στο κοντινό μέλλον, οι υγειονομικές αρχές σημαίνουν συναγερμό, βάζοντας τους υπαλλήλους σε επιφυλακή. Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα, Κυριακή, ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι κάτι για το οποίο «όλοι πρέπει να ανησυχούν». Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης, μόλις λίγες ημέρες αφότου οι πολίτες είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα, ήδη άρχισαν να ενθαρρύνουν -ξανά- τη χρήση μάσκας από τον πληθυσμό για την προστασία του από την ευλογιά των πιθήκων, αλλά και από την Covid-19 και τη γρίπη -άλλωστε, η Νέα Υόρκη καταγράφει πρόσφατα μια αναζωπύρωση της πανδημίας.

«Οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και από άλλους ιούς που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη, όπως της COVID-19. Το Τμήμα συνεχίζει να προτείνει μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο της προφύλαξης, κάθε Νεοϋορκέζος που εμφανίζει ασθένεια παρόμοια με γρίπη με πρήξιμο των λεμφαδένων και εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης», γράφει δελτίο Τύπου του τμήματος Υγείας της Νέας Υόρκης.

Στο μεταξύ το Βέλγιο, σύμφωνα με τη Daily Mail, είναι η πρώτη χώρα που επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για την ευλογιά των πιθήκων – καθώς οι γιατροί προειδοποιούν για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες «δύο με τρεις εβδομάδες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προβλήματα με ακυρώσεις δεκάδων πτήσεων και στην Πορτογαλία

Σε εφαρμογή έξυπνου κινητού, σε λίγο,η αστυνομική ταυτότητα και άλλα ψηφιακά εργαλεία

Σσσς! Η πατρίδα κοιμάται – Ένας εφιάλτης θερινής νυκτός

Φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα