ΑΘΗΝΑ
08:01
|
19.04.2024
Τη Δευτέρα η ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν το κόμμα του θα διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νέος ηγέτης της Αυστραλίας δεσμεύτηκε να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα κατεύθυνση με ριζικές αλλαγές στην πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Άντονι Αλμπανέζι, νικητής των εκλογών του Σαββάτου με το κεντρο-αριστερό κόμμα των Εργατικών, δήλωσε ότι η Αυστραλία μπορεί να γίνει μια υπερδύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού της Αυστραλίας θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα (23/5) ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν το Εργατικό Κόμμα θα διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ήταν κεντρικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καθώς τα τελευταία τρία χρόνια η Αυστραλία μαστίζεται από πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, καταστροφικές φωτιές και πλημμύρες.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, αποδέχθηκε χθες την ήττα του ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους για το «θαύμα του αυστραλιανού λαού», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η ψηφοφορία συνεχίζεται και δεν είναι ακόμα σαφές εάν το Εργατικό Κόμμα θα καταφέρει να λάβει τις 76 έδρες που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη βουλή των 151 εδρών. Σύμφωνα με το δίκτυο ABC το Εργατικό Κόμμα υπό τον Άντονι Αλμπανέζι φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά το πιο πιθανόν είναι ότι θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τόσο η συντηρητική συμμαχία όσο και οι Εργατικοί χάνουν έδαφος έναντι των μικρότερων κομμάτων όπως οι Πράσινοι και κάποιοι ανεξάρτητοι προσανατολισμένοι στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το ABC, κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τον κατώτερο απαιτούμενο αριθμό των 76 εδρών για να έχει πλειοψηφία στην βουλή των 151 εδρών, αλλά οι Εργατικοί φαίνεται να κερδίζουν πάνω από 70 έδρες. Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά σε μερικές ημέρες καθώς μόλις ξεκίνησε η καταμέτρηση των σχεδόν τριών εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων.

«Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να βάλουμε ένα τέλος στους κλιματικούς πολέμους της Αυστραλίας», δήλωσε στο BBC λίγο μετά την εκλογική του νίκη ο Άντονι Αλμπανέζι. «Ο επιχειρηματικός κόσμος της Αυστραλίας γνωρίζει ότι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι προς όφελος των θέσεων εργασίας και της οικονομίας μας. Στόχος μου είναι να συμμετάσχω ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος», πρόσθεσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Ο Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος ηγείται της πρώτης κυβέρνησης των Εργατικών μετά από μια δεκαετία, δεσμεύτηκε επίσης να υιοθετήσει πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων. Ωστόσο, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το BBC, ο ηγέτης των Εργατικών δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση της χρήσης άνθρακα ή να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανοίγματος νέων ανθρακωρυχείων.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Αυστραλίας θα μεταβεί αύριο στο Τόκιο για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ιαπωνίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ, γνωστή ως Quad. «Προφανώς η συνάντηση των ηγετών του Quad είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς», είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή. «Είναι μια ευκαιρία για εμάς να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχει αλλαγή κυβέρνησης στην Αυστραλία και ότι θα υπάρξει αλλαγή πολιτικών σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο Αλμπανέζι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα