ΑΘΗΝΑ
08:17
|
24.04.2024
Η Ουκρανία απέκλεισε την κατάπαυση του πυρός ή τις παραχωρήσεις στη Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία απέκλεισε την κατάπαυση του πυρός ή τις παραχωρήσεις στη Μόσχα, ενώ η Ρωσία ενέτεινε την επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και σταμάτησε να παρέχει φυσικό αέριο στη Φινλανδία, καθώς ο Πολωνός πρόεδρος Αντρζέζ Ντούντα ετοιμαζόταν να μιλήσει στο ουκρανικό κοινοβούλιο την Κυριακή.

Μετά τον τερματισμό της αντίστασης εβδομάδων από τους τελευταίους Ουκρανούς μαχητές στη στρατηγική νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης, η Ρωσία διεξάγει μια μεγάλη επίθεση στο Λουχάνσκ, μια από τις δύο επαρχίες του Ντονμπάς.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έλεγχαν ήδη εκτάσεις εδάφους στο Λουχάνσκ και τη γειτονική επαρχία του Ντόνετσκ πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αλλά η Μόσχα θέλει να καταλάβει την τελευταία εναπομένουσα εδάφη που ελέγχεται από την Ουκρανία στο Ντονμπάς.

«Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι εξαιρετικά δύσκολη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη βραδινή του ομιλία. Ο ρωσικός στρατός προσπαθούσε να επιτεθεί στις πόλεις Σλοβιάνσκ και Σιεβιεροντόνετσκ, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις εμπόδιζαν την προέλασή τους, είπε.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικαΐλο Πόντολιακ, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και είπε ότι το Κίεβο δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία με τη Μόσχα που περιλαμβάνει εκχώρηση εδαφών. Η πραγματοποίηση παραχωρήσεων θα ερχόταν μπούμερανγκ για την Ουκρανία, επειδή η Ρωσία θα αντεπιτεθεί σκληρότερα μετά από οποιαδήποτε διακοπή των μαχών, είπε.

“Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει (μετά από παραχωρήσεις). Απλώς θα τεθεί σε παύση για κάποιο χρονικό διάστημα”, δήλωσε στο Reuters ο Πόντολιακ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στο βαριά φυλασσόμενο προεδρικό γραφείο. «Θα ξεκινήσουν μια νέα επίθεση, ακόμη πιο αιματηρή και ευρείας κλίμακας».

Το τέλος των μαχών στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη που έχει καταλάβει η Ρωσία, δίνει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μια σπάνια νίκη μετά από μια σειρά αποτυχιών σε σχεδόν τρεις μήνες μάχης.

Οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις που κράτησαν το τεράστιο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν την Παρασκευή, δήλωσε η Ρωσία.

Ο πλήρης έλεγχος της Μαριούπολης δίνει στη Ρωσία τη διοίκηση μιας χερσαίας οδού που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε η Μόσχα το 2014, με την ηπειρωτική Ρωσία και περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ που ελέγχονται από τους αυτονομιστές δήλωσαν το Σάββατο ότι απέκρουσαν εννέα επιθέσεις και κατέστρεψαν πέντε άρματα μάχης και 10 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν αεροσκάφη, πυροβολικό, τανκς, ρουκέτες, όλμους και πυραύλους κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου για να επιτεθούν σε δομές πολιτών και κατοικημένες περιοχές, ανέφεραν οι Ουκρανοί σε ανάρτησή τους στο Facebook. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Ντόνετσκ, είπαν.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μια γέφυρα στον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς μεταξύ Σιεβιεροντόνετσκ και Λισιτσάνσκ, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σερχί Γκαϊντάι. Υπήρχαν μάχες στα περίχωρα του Σιεβιεροντόνετσκ από το πρωί μέχρι το βράδυ, είπε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το Σιεβιεροντόνετσκ και το δίδυμο του Λισιτσάνσκ κατά μήκος του ποταμού Σιβέρσκι Ντόνετς αποτελούν το ανατολικό τμήμα ενός θύλακα που ελέγχεται από την Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία προσπαθεί να ξεπεράσει από τα μέσα Απριλίου, αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο.

Η Μόσχα λέει ότι οι κυρώσεις της Δύσης, μαζί με τις παραδόσεις όπλων για το Κίεβο, ισοδυναμούν με «πόλεμο αντιπροσώπων» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που έχει εκτοπίσει εκατομμύρια και έχει γκρεμίσει πόλεις.

Ο Ζελένσκι είπε ότι τόνισε τη σημασία περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία και την απεμπλοκή των ουκρανικών λιμανιών σε συνομιλία με τον Ντράγκι το Σάββατο.

Ο Ντούντα, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον Ζελένσκι στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που απευθύνεται αυτοπροσώπως στο κοινοβούλιο μετά την εισβολή, ανέφερε το γραφείο του.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία – Ισραήλ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα