ΑΘΗΝΑ
14:21
|
25.04.2024
Η ξηρασία στον Καναδά, η κακή σοδειά στη Γαλλία, ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρονται να ευθύνονται για τις ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Γάλλοι καταναλωτές ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν τις αγαπημένες τους μουστάρδες ντιζόν στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Γαλλίας. Οι σημαντικές ελλείψεις σε εθνικό επίπεδο οφείλονται στη μικρή παραγωγή των απαραίτητων σπόρων σιναπιού, την πρώτη ύλη για την παρασκευή του εν λόγω προϊόντος. Η ξηρασία στον Καναδά με το σπάνιο φαινόμενο του «θόλου θερμότητας» που έπληξε τη χώρα το 2021, η κακή σοδειά στη Γαλλία λόγω του κύματος ψύχους την ίδια χρονιά και ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρεται να είναι ο συνδυασμός που οδήγησε στη μείωση προμηθειών σπόρων σιναπιού προς τους παραγωγούς. Η τιμή της μουστάρδας αυξήθηκε κατά 10% στη Γαλλία με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να έχουν ξεμείνει από αποθέματα.  

Σύμφωνα με τον Λικ Βαντερμέσεν, εκτελεστικό διευθυντή του Reine de Dijon και πρόεδρο της Ένωσης Burgundy Mustard, ο πόλεμος στην Ουκρανία περιόρισε την προμήθεια σπόρων σιναπιού -της πρώτης ύλης παρασκευής μουστάρδας- καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία αποτελούν βασικούς εξαγωγείς τους.  «Η Ουκρανία, χωρίς να είναι μεγάλη παραγωγός, αντιπροσώπευε μια εφεδρική λύση. Βασιζόμασταν σ’ αυτή για την επόμενη συγκομιδή, όμως η λύση αυτή δεν υφίσταται πλέον. Έχουμε εγγυήσεις ή σαφή εικόνα για τις προμήθειες σε ορίζοντα μόλις δεκαημέρου», εξήγησε ο κ. Βαντερμέσεν.

Σύμφωνα με το BBC ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για πολλά γεωργικά προϊόντα. Οι επιθέσεις της Ρωσίας και ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας αλλά και οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας συνδυάστηκαν για να περιορίσουν σοβαρά την ποσότητα τροφίμων που εξάγει κάθε χώρα στον υπόλοιπο κόσμο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι το Ουκρανικό θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που θα διαρκέσει για χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η διακοπή των προμηθειών ηλιέλαιου από την Ουκρανία τον περασμένο μήνα ανάγκασε τα σούπερ μάρκετ να βάλουν «πλαφόν» στα μπουκάλια μαγειρικού λαδιού που θα μπορούν να προμηθεύονται οι καταναλωτές. αγοράσουν οι πελάτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα