ΑΘΗΝΑ
04:50
|
04.07.2022
Γενικεύσεις δια στόματος της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών για το κίνημα BDS, το οποίο κατά την κρίση της ενστερνίζεται μια ιδέα συλλογικής ευθύνης του εβραϊκού λαού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως «ρατσιστικό» και «αντισημιτικό» χαρακτήρισε πρόσφατα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ (Priti Patel) το διεθνές κίνημα μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ (Boycott, Divestment and Sanctions – BDS) με σκοπό τον τερματισμό της παράνομης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, προχωρώντας σε μια υπεργενίκευση σχετικά με την ευθύνη του καθεστώτος άπαρτχαϊντ και υποστηρίζοντας ότι το κίνημα BDS ενστερνίζεται την ιδέα της συλλογικής ευθύνης του εβραϊκού λαού. 

«Το να θεωρούμε την εβραϊκή κοινότητα συλλογικά υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή κατά τον ορισμό μου είναι ρατσιστικό», δήλωσε η Patel σε ομιλία της στην ετήσια κοινοβουλευτική δεξίωση των Συντηρητικών Φίλων του Ισραήλ τη Δευτέρα (Conservative Friends of Israel – CFI), σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Monitor.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια της νέας βρετανικής νομοθεσίας κατά των εκστρατειών μποϊκοτάζ που αποκάλυψε η Βασίλισσα κατά την ομιλία της την περασμένη εβδομάδα. Η εν λόγω νομοθεσία αναμένεται να περιορίσει την ευχέρεια των δημόσιων φορέων να παίρνουν θέση κατά των καταπατητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαγορεύοντας τα μποϊκοτάζ και τις εκστρατείες αποεπένδυσης κατά ξένων χωρών. Κατά το δημοσίευμα, αν και το Ισραήλ δεν αναφέρεται στην ομιλία της βασίλισσας, είναι ευρέως κατανοητό ότι στόχος της κυβέρνησης των Τόρις είναι να προστατεύσει το Ισραήλ από το αυξανόμενο κίνημα BDS, το οποίο επιδιώκει τον τερματισμό του καθεστώτος απαρτχάιντ του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο 140 υποστηρικτών του CFI, συμπεριλαμβανομένων 50 βουλευτών, η Υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία παραμένει «ισχυρός υπερασπιστής» του Ισραήλ, ενώ εξήρε την πρέσβειρα του Ισραήλ στη Βρετανία, Τζίπι Χοτοβέλι (Tzipi Hotovely), η οποία ήταν επίσης παρούσα, για το «ποια είναι και τι κάνει» και για την «ευρύτερη υποστήριξη» που, όπως είπε, παρέχει το Ισραήλ στη Βρετανία.

Μάλιστα η Πρ. Πατέλ συνέχισε την ομιλία της στην κατεύθυνση των γενικεύσεων, υποστηρίζοντας πως «όλα όσα έχουμε δει γύρω από το κίνημα BDS είναι ρατσιστικα», ενώ ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να στέλνει τα πιο ισχυρά μηνύματα γύρω από τη μηδενική ανοχή απέναντι στις τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά και απέναντι στο είδος των δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο και στόχο να πλήξουν το κράτος του Ισραήλ, τις εβραϊκές κοινότητες και τον λαό του Ισραήλ».

Απαντώντας στα παραπάνω, η Ισραηλινή Πρέσβειρα έκανε λόγο για «υπέροχες δημοκρατίες», στην ευημερία των οποίων συμβάλλει το CFΙ, που χαρακτήρισε ως «έναν οργανισμό που στέκεται πίσω από τις πράξεις» καθώς «είναι πάντα εκεί στην πρώτη γραμμή για να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε το BDS», ενώ επαίνεσε την Υπουργό Εσωτερικών για το έργο της στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση όλων των τύπων εξτρεμισμού και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού».

Σημειώνεται ότι η Τζ. Χοτοβέλι έχει αναφερθεί κατά το παρελθόν στη Νάκμπα ως «μια κατασκευασμένη ιστορία» και έχει υποστηρίξει ότι ολόκληρη η κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανήκει μόνο στους Ισραηλινούς δηλώνοντας πως «αυτή η γη είναι δική μας. Όλη είναι δική μας. Δεν ήρθαμε εδώ για να απολογηθούμε γι’ αυτό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Και εγένετο σκότος!

«Αρκετοί οι νεκροί» από την επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης

Δολοφονία 19χρονου Παλαιστίνιου από τον ισραηλινό στρατό

Πέθανε η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα