ΑΘΗΝΑ
12:10
|
05.07.2022
Σερβία και Ουγγαρία επιβεβαίωσαν τη στρατηγική εταιρική τους σχέση, με τη ματιά στραμμένη στα ενεργειακά αποθέματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Σερβίας επιβεβαίωσαν το Σαββατοκύριακο τη στρατηγική τους εταιρική σχέση, μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο μήνα, με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να δηλώνει πως συμφώνησαν τη δυνατότητα της Σερβίας να αποθηκεύει μέρος της ενέργειάς της στο έδαφος του βόρειου γείτονά της στην ΕΕ.

Ο Βούτσιτς και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μίλησαν στα εγκαίνια μιας γεωργικής έκθεσης στην πόλη Νόβι Σαντ της βόρειας Σερβίας.

«Συζητήσαμε για τον χειμώνα, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται… και ρώτησα τον πρωθυπουργό Όρμπαν ένα πράγμα που είναι πραγματικά σημαντικό: Μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέρος της ενέργειάς μας στην Ουγγαρία, επειδή δεν έχουμε αρκετή χωρητικότητα; Και μου απάντησε σε κλάσματα του δευτερολέπτου: «Σύμφωνοι!»», ανέφερε ο Βούτσιτς σύμφωνα με την ιστοσελίδα B92. «Συμφωνήσαμε επίσης ότι, εάν η Ουγγαρία έχει έλλειψη σε κάτι, η Σερβία θα είναι εκεί για να βοηθήσει», πρόσθεσε.

Ο Όρμπαν, από την πλευρά του, αστειεύτηκε λέγοντας ότι η Σερβία περνάει δύσκολα επειδή είναι εκτός ΕΕ και η Ουγγαρία «επειδή είναι εντός». «Αλλά ό,τι κι αν συμβεί, οι δύο χώρες μας μπορούν να βασίζονται η μία στην άλλη και θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε στις θέσεις μας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία και η Σερβία είναι ασφαλείς σε σχέση με το φυσικό αέριο και τη γεωργία, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση να εξασφαλιστεί μια σιδηροδρομική γραμμή μεταφοράς από τα ελληνικά λιμάνια προς την Ευρώπη μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας.Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι όλοι ήθελαν την απάντηση στο ίδιο ερώτημα – αν θα υπάρχουν καύσιμα και αν ναι σε ποια τιμή και αν «θα είμαστε σε θέση» να καλύψουμε «τις ανάγκες των πολιτών μας». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι αγρότες θα είναι οι ήρωες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, διότι θα αποτρέψουν την πείνα.

Ο Βούτσιτς είπε ότι «ένας πολύ σκληρός» χειμώνας περιμένει ολόκληρο τον κόσμο, αν δεν αλλάξει κάτι στη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα και να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες μαζί», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Σύμφωνα με το Kurir.rs, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η τρέχουσα τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Σέρβους πολίτες είναι πολύ χαμηλή, «η φθηνότερη στην Ευρώπη» και θα πρέπει να αυξηθεί, αλλά «αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη».

«Πρέπει να επενδύσουμε στην ασφάλεια, πρέπει να εργαστούμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα συζητήσαμε το ενδεχόμενο η Σερβία να αποκτήσει μερίδιο 10 ή 15% στον ουγγρικό πυρηνικό σταθμό Paks 2», δήλωσε ο Βούτσιτς προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε σε αντάλλαγμα να επενδύσει στον υδροηλεκτρικό σταθμό Djerdap, έναν από τους μεγαλύτερους στον Δούναβη, που κατασκευάστηκε από κοινού από τη Σερβία (τότε μέρος της Γιουγκοσλαβίας) και τη Ρουμανία τη δεκαετία του 1970.

Σε συνέντευξή του μετά τη συνάντησή του με τον Όρμπαν, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι σημαντικό να έχεις έναν φίλο όπως η Ουγγαρία, προσθέτοντας ότι η Σερβία «ζήτησε» από την Ουγγαρία να της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει την αποθήκη φυσικού αερίου της για την αποθήκευση 300 έως 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Είπε ότι «εξετάζεται» η ιδέα της κατασκευής μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στη Σερβία ως σταθερή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αυξηθούν κάποια στιγμή, αλλά όχι από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Εξετάζουμε την ιδέα της κατασκευής μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στο μέλλον, επειδή μπορούν να εξασφαλίσουν ηλεκτρική ενέργεια ανά πάσα στιγμή και δεν εξαρτάσαι πλέον από κανέναν», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξή του στο Pink TV.

Ο Βούτσιτς έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ή να καταδικάσει δημοσίως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ομοίως, ο Όρμπαν παραμένει ένας από τους κύριους συμμάχους του Πούτιν στην Ευρώπη.

Πηγή: Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νορβηγία: Απεργία στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι Γάλλοι έδωσαν όπλα στους Ουκρανούς, που τα πούλησαν στους Ρώσους, που ευχαριστούν τον Μακρόν!

Με διπλωματικά αντίποινα προειδοποιεί τη Βουλγαρία η Ρωσία

Η Κίνα διαψεύδει τη NASA περί «κατάκτησης» της Σελήνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα