Μία επιπλέον διατροφική λύση στην έλλειψη βιταμίνης D που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς δίνει η έρευνα μίας ομάδας γενετιστών από διάφορες χώρες με επικεφαλής την Κάθι Μάρτιν του βρετανικού ερευνητικού κέντρου John Innes, καθώς κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο υβρίδιο ντομάτας που έχει επιπλέον βιταμίνη.
Σε εκτενές άρθρο που ανάρτησαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Plants , οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Χιλή, Κούβα) εξηγούν πως τροποποίησαν ένα γονίδιο της ντομάτας που κωδικοποιεί ένα ένζυμο. Με τον τρόπο αυτό μπλόκαραν τη δράση του ενζύμου, το οποίο κανονικά μετατρέπει την εν λόγω βιταμίνη σε χοληστερίνη. Έτσι, η προβιταμίνη D3 συσσωρεύεται πλέον στις ίδιες τις ντομάτες και στα φύλλα της ντοματιάς, χωρίς να επηρεάζεται η ανάπτυξη του φυτού και η παραγωγικότητα του. Στη συνέχεια η προβιταμίνη D3 μπορεί να μετατραπεί σε κανονική βιταμίνη D3 μέσω τεχνητής υπεριώδους ακτινοβολίας ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό για να συνθέσει με φυσικό τρόπο τη βιταμίνη D3, όταν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UV-B.
Η ποσότητα προβιταμίνης D3 μέσα σε μια μόνο ντομάτα, αν μετατραπεί σε βιταμίνη D3, ισοδυναμεί με την ποσότητα αυτής της βιταμίνης που υπάρχει σε δύο μεσαίου μεγέθους αυγά ή σε 28 γραμμάρια ψαριού τόνου.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση των τροποποιημένων αυτών ντοματών – είτε ολόκληρων είτε με τη μορφή τοματοχυμού – θα μπορεί μελλοντικά να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες για βιταμίνη D3 τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων (15 και 20 μικρογραμμάρια αντίστοιχα).
Η ίδια ομάδα επιστημόνων σκοπεύει να διενεργήσει περαιτέρω έρευνες με σκοπό να δημιουργήσουν υβρίδια και σε άλλα φυτά (όπως η πατάτα) προκειμένου να αυξήσουν μέσω γενετικής τροποποίησης τα επίπεδα βιταμίνης D.