ΑΘΗΝΑ
18:13
|
19.04.2024
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν επεξεργάζονται σχέδιο ειρήνευσης με τη μεσολάβηση της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συναντήθηκαν, χθες Κυριακή, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν, με την μεσολάβηση της Ε.Ε,  ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στο Γερεβάν, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν για υποχωρητικότητα και να πραγματοποιεί καθημερινές διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις.

Η ένταση που σιγόβραζε μεταξύ των δύο χωρών κατέληξε στο ξέσπασμα ενός πολέμου, διάρκειας έξι εβδομάδων, το φθινόπωρο του 2020 που άφησε πίσω του περισσότερους από 6.500 νεκρούς. Οι αζέρικες δυνάμεις εκδίωξαν τους Αρμένιους από εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990 εντός και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προτού να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε χθες διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και στη συνέχεια ακολούθησε μια τριμερής συνάντηση. Ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «ειλικρινείς και παραγωγικές» συνομιλίες και ανέφερε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter ότι στη συζήτηση «εξετάστηκαν όλα τα θέματα, όπως το συνοριακό και τα ανθρωπιστικά ζητήματα» προσθέτοντας ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στην κατεύθυνση μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν τις συζητήσεις για τη μελλοντική συνθήκη ειρήνης που θα διέπει τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δήλωσή του. Η διαδικασία θα ξεκινήσει «τις επόμενες εβδομάδες», είπε, προσθέτοντας ότι είχε τονίσει στους δύο ηγέτες ότι «είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού στο Καραμπάχ». Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί επίσης «σύσκεψη των Επιτροπών Συνόρων», η οποία θα εξετάσει ζητήματα οριοθέτησης των συνόρων και «πώς θα διασφαλιστεί καλύτερα μια σταθερή κατάσταση».

Το γραφείο του Αλίγεφ ανέφερε ότι ο πρόεδρος «εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία σύνταξης της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα επιταχυνθεί» και έκανε λόγο για πέντε αρχές, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, που έθεσε το Μπακού.

Ο Πασινιάν έχει δηλώσει δημόσια ότι οι συγκεκριμένες αρχές είναι αποδεκτές από το Ερεβάν, κατ’ αρχήν, τροφοδοτώντας τους ισχυρισμούς της Αρμενικής αντιπολίτευσης ότι είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν – που αντιμετωπίζει πιέσεις να παραιτηθεί – έκανε λόγο για «προετοιμασίες για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, για ανθρωπιστικά ζητήματα, καθώς και για την διευθέτηση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε μια δήλωση από το γραφείο του.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση στη χώρα του, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για την ήττα στον πόλεμο του 2020 και κάνει λόγο για υποχωρητικότητα στις διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργανωθεί δεκάδες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, Γερεβάν, που πυροδοτήθηκαν από δηλώσεις του Πασινιάν πως η διεθνής κοινότητα θέλει από την Αρμενία «να χαμηλώσει τον πήχυ» σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Με πληροφορίες από Euractiv, DW

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα