ΑΘΗΝΑ
16:37
|
20.05.2024
Ζήτησε εκ νέου να επιβληθούν «μέγιστες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας ενώ Ουκρανοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν στην Ελβετία τον «Ρωσικό Οίκο Εγκλημάτων Πολέμου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τις ομιλίες σε αναρίθμητα κοινοβούλια της Δύσης αλλά και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ήρθε η ώρα του Νταβός για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω στο φετινό Νταβός, το θέμα του οποίου είναι ότι η Ιστορία έχει φθάσει σε ‘σημείο καμπής’», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μέσω βιντεοκλήσης, απευθυνόμενους στους συνέδρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Φέτος», πρόσθεσε, «η φράση ‘σημείο καμπής’ είναι κάτι περισσότερο από ρητορική – αυτή είναι η στιγμή που θα αποφασιστεί αν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο. Αν αυτό γίνει, τότε δεν έχουν νόημα συγκεντρώσεις όπως το Νταβός».

Ο Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου να επιβληθούν «μέγιστες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας. «Νομίζω ότι δεν υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις επί του παρόντος σε βάρος της Μόσχας», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος και ζήτησε πλήρες εμπάργκο πετρελαίου, αποκλεισμό όλων των ρωσικών τραπεζών από τα παγκόσμια συστήματα – χωρίς εξαιρέσεις- και πλήρη διακοπή όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η χώρα του πολέμησε περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά δεν θα χρειαζόταν να είχε υπομείνει αυτό τον πόλεμο, με τόσα θύματα, αν είχαν επιβληθεί σκληρές κυρώσεις το περασμένο φθινόπωρο. Διερωτήθηκε μάλιστα αν η Ρωσία θα είχε ξεκινήσει την εισβολή τον Φεβρουάριο, στην περίπτωση που το 2014- όταν προσάρτησε την Κριμαία- υπήρχε απόλυτη ενότητα. Για τον ίδιο η απάντηση είναι «όχι».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο θέρετρο της Ελβετίας πραγματοποιείται φέτος με την ηχηρή απουσία κάθε ρωσικής παρουσίας ενώ το «παρών» θα δώσει αντιπροσωπεία από την Ουκρανία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. «Το σημαντικότερο αίτημα προς τη διεθνή κοινότητα είναι ένα: μην σταματάτε να στηρίζετε την Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Ουκρανή βουλευτής, Ιβάνα Κλιμπούς-Τσιντσάντζε, παραμονή της έναρξης του Φόρουμ του Νταβός.

Κανείς Ρώσος αξιωματούχος ή εταιρεία δεν θα βρίσκεται φέτος στο Νταβός. Οι εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ θα γίνουν για πρώτη φορά παρουσία της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του κόσμου μετά τον Ιανουάριο του 2020, που το όλο «πανηγύρι» σταμάτησε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Πέρυσι, το 2021, το Φόρουμ είχε διεξαχθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης και ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν φέτος θα είναι το κατά πόσο το σύστημα παγκοσμιοποίησης το οποίο εκπροσωπεί και πρεσβεύει το Νταβός εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί.

Η συνάντηση συγκεντρώνει περίπου 3.000 μέλη που πληρώνουν «αδρά» για να παρευρεθούν ώστε να κάνουν επαφές. Συνήθως το Φόρουμ διαρκεί έως πέντε ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιούνται εκατοντάδες διαφορετικές συνεδρίες. Ιδρύθηκε το 1971 από τον Κλάους Σουάμπ, καθηγητή Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

«Ρωσικό Σπίτι Εγκλημάτων Πολέμου»

Απουσία των πασών των Ρώσων, Ουκρανοί καλλιτέχνες «κατέλαβαν» το ‘Russia House’ – τον χώρο που συνήθως χρησιμοποιούν οι Ρώσοι εκπρόσωποι στο Νταβός. Μάλιστα το μετονόμασαν σε «Ρωσικό Οίκο Εγκλημάτων Πολέμου» και θα εκθέσουν σε αυτόν εικόνες μαζικής καταστροφής από πόλεις της πατρίδας τους που βομβαρδίστηκαν από ρωσικά στρατεύματα.  

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του WEF Μπόργκε Μπρέντε έκανε λόγο για ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης πρέπει να προχωρήσουν στην Ουκρανία με ή χωρίς ειρηνευτική διευθέτηση. «Οι παγκόσμιες προκλήσεις χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις, και δεν τις βλέπουμε. Εκεί πρέπει να πιέσουμε στο Νταβός» σημείωσε.

Νέες απειλές Μπάιντεν από το Τόκιο εναντίον της Ρωσίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να «πληρώσει ένα μακροπρόθεσμο τίμημα» για τη «βαρβαρότητά της στην Ουκρανία» όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν εάν δεχόταν επίθεση από την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα το έκαναν. «Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε», είπε ο Μπάιντεν. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί διά της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», πρόσθεσε. «Θα εξαρθρώσει ολόκληρη την περιοχή και θα είναι μια άλλη ενέργεια παρόμοια με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φύλλο συκής στη διεθνή δικαιοσύνη η εξίσωση θύτη (Ισραήλ) και θύματος (Γάζα) μέσω Χάγης

Κρεμλίνο: «Η ειδική επιχείρηση συνεχίζεται» παρά τη λήξη της θητείας Ζελένσκι

Τζούλιαν Ασάνζ: «Πράσινο φως» για νέα έφεση κατά της απόφασης έκδοσης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα