ΑΘΗΝΑ
02:32
|
27.07.2024
Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για σκόπιμη στόχευση αμάχων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με δήλωση του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, το ICC ζητά επίσης εντάλματα για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και για δύο άλλα κορυφαία στελέχη – τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Αλ-Κασσάμ, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι (γνωστός ως Μοχάμεντ Ντεΐφ), και τον Ισμαήλ Χανίγιαπολιτικό αρχηγό της Χαμάς.

Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ

«Εξωφρενική» χαρακτήρισε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τριών ηγετικών στελεχών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία – καμία – μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς» ισχυρίστηκε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Ακολούθησαν δηλώσεις στο ίδιο μοτίβο και από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που προσπάθησε να «εξηγήσει» γιατί τάχα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει «καμία δικαιοδοσία» να αποφανθεί για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν

Είπε λοιπόν ο Μπλίνκεν πως το ΔΠΔ έχει θεσπιστεί από χώρες και έχει «περιορισμένη δικαιοδοσία». «Αυτοί οι περιορισμοί είναι ριζωμένοι σε αρχές της συμπληρωματικότητας που δεν εμφανίζονται να εφαρμόζονται σε αυτή την περίπτωση ενόψει της σπουδής του εισαγγελέα να αναζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης αντί να επιτρέψει στο ισραηλινό νομικό σύστημα να έχει ευκαιρία για πλήρες και έγκαιρο προχώρημα της υπόθεσης» είπε κατά λέξη.

«Σε άλλες περιπτώσεις, ο εισαγγελέας στρέφεται στις εθνικές έρευνες και συνεργάζεται με τις χώρες για να τους δώσει χρόνο να κάνουν έρευνα. Ο εισαγγελέας δεν έδωσε την ίδια ευκαιρία στο Ισραήλ που συνεχίζει τις έρευνες για κατηγορίες κατά του προσωπικού του» είπε ανερυθρίαστα ο Άντονι Μπλίνκεν προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο πως αυτός έχει το πεπόνι και το μαχαίρι μπορεί τάχα να κάνει «έρευνα» και να αποδώσει «δικαιοσύνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν που ζητά εντάλματα σύλληψης κατά ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων μαζί με τους ηγέτες της Χαμάς θεωρώντας πως θα μπορούσε να διακυβεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μία εκεχειρία και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, λες και δεν είναι η ισραηλινή πολιτική ηγεσία που εμποδίζει εδώ και μήνες μία τέτοια συμφωνία…

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη

Η πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ προκάλεσε αντιδράσεις και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Χάτζα Λαμπίμπ σχολίασε πως πρόκειται για «σημαντικό βήμα» επειδή τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα «πρέπει να διωχθούν στο ανώτατο επίπεδο». Η ίδια πρόσθεσε:
«Το αίτημα του εισαγγελέα του Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο κατά ηγετών της Χαμάς όσο και κατά Ισραηλινών αξιωματούχων είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διερεύνηση της κατάστασης στην Παλαιστίνη».

Αντίθετη γνώμη είχε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα. Ο Φιάλα καταδίκασε πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα καταδίκασε την κίνηση του ΔΠΔ χαρακτηρίζοντας την (όπως νωρίτερα και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν) «αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη».

«Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως
«η ενέργεια δεν είναι βοηθητική σε σχέση με την επίτευξη της παύσης των μαχών, την απελευθέρωση των ομήρων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τι αφορούν οι κατηγορίες κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, ενώ, αναφορικά με τους Σινουάρ, Χανίγια και αλ-Μάσρι, οι κατηγορίες αφορούν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

Όταν εμφανίστηκαν αναφορές τον περασμένο μήνα ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέταζε το ενδεχόμενο να αιτηθεί εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους,  ο Νετανιάχου είπε ότι μια τέτοια κίνηση «θα αποτελούσε μια αγανάκτηση ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου». Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν τόνισε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». 

Ο γενικός εισαγγελέας εξήγησε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ICC, «είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις τους για τη δικαιοδοσία, να υποβάλουν προσφυγή ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».

Το αίτημα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το ICC στοχεύει την πολιτική ηγεσία ενός στενού συμμάχου των ΗΠΑ.  Η αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης αναμένεται πλέον να εξεταστεί από μια επιτροπή δικαστών του ICC.

Οργή (αλλά όχι κατάπληξη…) στο Ισραήλ

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ισραηλινή κυβέρνηση το αίτημα του γενικού εισαγγελέα, ενώ μέλη της Κνεσέτ κάλεσαν ακόμα και το αμερικανικό Κογκρέσο να καταδικάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε ότι η κίνηση του εισαγγελέα του ICC είναι «εξωφρενική», με στόχο την ενίσχυση των τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. «Οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνει παραλληλισμός μεταξύ αυτών των φρικτών τρομοκρατών και μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Ισραήλ -που εργάζεται για να εκπληρώσει το καθήκον της να υπερασπίζεται και να προστατεύει τους πολίτες της τηρώντας στο ακέραιο τις αρχές του διεθνούς δικαίου– είναι εξωφρενική και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν», ανέφερε ο Χέρτζογκ.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποιος ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, ποιος βίασε, έσφαξε, έκαψε, βάναυσε και απήγαγε οικογένειες και αθώους πολίτες», ανέφερε ο Πρόεδρος, τονίζοντας πως αναμένει από τους δυτικούς ηγέτες να καταδικάσουν την πρόταση και να την απορρίψουν σθεναρά.

Από μεριάς του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την κίνηση του ICC , υποστηρίζοντας ότι αυτή ισοδυναμεί με «επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου», προσθέτοντας ότι καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να φέρει πίσω τους ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Στο θέατρο του παραλόγου του εισαγγελέα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – η Χαμάς δολοφονεί, βιάζει και ακρωτηριάζει πτώματα και το Ισραήλ λαμβάνει εντάλματα σύλληψης. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα, να επιστρέψουμε όλους τους απαχθέντες και να νικήσουμε τη Χαμάς», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο υπουργός και μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντς, χαρακτήρισε «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων» την απόφαση, υποστηρίζοντας πως «το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθή τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία».

«Το κράτος του Ισραήλ ξεκίνησε τον πιο δίκαιο πόλεμο, μετά από μια σφαγή από τρομοκρατική οργάνωση εναντίον των πολιτών του. Το Κράτος του Ισραήλ πολεμά με τον πιο ηθικό τρόπο στην ιστορία, τηρώντας το διεθνές δίκαιο και έχει ένα ανεξάρτητο και ισχυρό δικαστικό σύστημα», υποστήριξε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπεζαλέλ Σμότριτς, χαρακτήρισε την επιδίωξη έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα του ICC μια «επίδειξη υποκρισίας και μίσους κατά των Εβραίων» που θυμίζει «ναζιστική προπαγάνδα».

«Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», ανέφερε ο Σμότριτς σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ICC.

«Αυτά τα εντάλματα σύλληψης θα είναι το τελευταίο καρφί στη διάλυση αυτού του πολιτικού και αντισημιτικού δικαστηρίου. Οι φίλοι του Ισραήλ και οι αληθινά φωτισμένες χώρες δεν θα μπορέσουν να επιτρέψουν τη συνέχιση της ύπαρξης και της λειτουργίας του. Το ίδιο ισχύει και για την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία βρίσκεται πίσω από τη διαδικασία του δικαστηρίου. Ήρθε η ώρα να τερματιστεί και να σταματήσει η ζημιά που προκαλεί στο κράτος του Ισραήλ και στον κόσμο», τόνισε ο Σμότριτς.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κάλεσε τον Νετανιάχου να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν, κρίνοντας ότι το ICC και ο Χαν έχουν αντισημιτική στάση, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαϊρ Λαπίντ, καταδίκασε την ανακοίνωση του ΙCC, κάνοντας λόγο για «καταστροφή». Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του παράταξη, ο Λάπιντ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συγκληθεί και θα καταδικάσει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Μία πρώτη αντίδραση στην Παλαιστίνη

Ο γενικός γραμματέας της «Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας» (Palestinian National Initiative γνωστή και ως al Mubadara ) Μουστάφα Μπαργούτι κληθείς α σχολιάσει την εξέλιξη στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera ανέφερε με περίσσια αισιοδοξία πως το γεγονός συνιστά ένα βήμα «που επιβεβαιώνει πως δεν είναι κανείς απρόσβλητος από το διεθνές δίκαιο».

Είπε επί λέξει:

«Θεωρούμε πως πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την καταδίκη των εγκλημάτων της γενοκτονίας που διαπράττουν οι ηγέτες και οι στρατιωτικοί του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και τους κρατά υπόλογους για την διάπραξη αυτών των εγκλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα