ΑΘΗΝΑ
04:27
|
03.05.2024
Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας πως τα θύματα (ανάμεσά τους και μικρά παιδιά) επρόκειτο να προβούν σε τρομοκρατική ενέργεια.
Ισμαήλ Χανίγια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις γιους και τρία εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκότωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζοντας  ένα Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της οικογένειας ενώ βρίσκονταν στο στρατόπεδο Σάτι της πόλης της Γάζας.

Οι τρεις γιοι του Χανίγια που δολοφονήθηκαν. Χαζίμ Χανίγια, Αμίρ Χανίγια και Μοχάμεντ Χανίγια

Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε με ανακοίνωσή του λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος και Ισραήλ) την ευθύνη δολοφονίας των τριών γιων του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς που ζει εξόριστος στο Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια, και τριών μικρών παιδιών τους (εγγόνια του Χανίγια).

Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο στρατός ήταν πως… ετοιμάζονταν να «εκτελέσουν τρομοκρατική ενέργεια».

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Al Jazeera νεκροί είναι οι γιοι του εξόριστου (στο Κατάρ) πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Χαζίμ Χανίγια, Αμίρ Χανίγια, Μοχάμεντ Χανίγια και μέλη των οικογενειών τους.

Λίγη ώρα πριν μαθευτεί η είδηση αυτή, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν πως η Χαμάς απέρριψε τις προτάσεις των ΗΠΑ για προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα και πως θα υποβάλλει το δικό της σχέδιο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τι δήλωσε ο Χανίγια μαθαίνοντας την είδηση

Ο ηγέτης της Χαμάς στο πρώτο σχόλιο που έκανε μόλις έμαθε την είδηση δολοφονίας των τριών γιων και εγγονών του είπε:

«Με το αίμα των μαρτύρων και  τον πόνο των τραυματιών, δημιουργούμε ελπίδα, δημιουργούμε το μέλλον, δημιουργούμε ανεξαρτησία και ελευθερία για το λαό μας και το έθνος μας».

Ο Ισμαήλ Χανίγια μίλησε για την εκδικητική διάθεση του Ισραήλ τονίζοντας πως «ο εγκληματίας εχθρός ωθείται από το πνεύμα της εκδίκησης, του φόνου και της αιματοχυσίας και δεν τηρεί κανένα κριτήριο ή νόμο» Παρατήρησε δε πως από την αρχή του πολέμου έχει χάσει τουλάχιστον 60 μέλη από την οικογένειά του, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στη γη της Γάζας.

Την περασμένη βδομάδα, οι ισραηλινές αρχές είχαν συλλάβει την αδελφή του Χανίγια, που έχει ισραηλινή υπηκοότητα, σε πόλη του Ισραήλ με διάφορες προφάσεις.

Λίγη ώρα μετά τη δολοφονία ο Ισραηλινός υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς δήλωσε πως θα πρέπει να ασκηθούν «όλες οι μορφές πιέσεων στη Χαμάς» ώστε να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία και απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων (ώστε πιθανώς μετά να εξαπολυθεί και η επικίνδυνη επίθεση στη Ράφα). Πρόσθεσε δε στη συνέχεια πως «οι ηγέτες της Χαμάς πρέπει να ξέρουν πως πέρα από το στρατιωτικό κόστος, θα αναγκαστούν από διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα εάν υπονομεύουν την πρόταση που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα