ΑΘΗΝΑ
19:35
|
19.04.2024
Σκληρή απάντηση του Πεκίνου στις δηλώσεις Τραμπ, για στρατιωτική υποστήριξη της Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο «σήκωσε το γάντι» που πέταξε το πρωί από το Τόκιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συμβιβασμού στο θέμα της Ταϊβάν και δεσμεύτηκε να λάβει αποφασιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των συμφερόντων ασφάλειάς του.

«Σε θέματα που σχετίζονται με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουένμπιν ,σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού», πρόσθεσε, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια ως απάντηση στα σχόλια του Μπάιντεν.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα Δευτέρα, ότι η Ουάσιγκτον θα επέμβει στρατιωτικά εάν η Κίνα χρησιμοποιήσει βία για να καταλάβει την Ταϊβάν.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο ζήτησε από την Ουάσιγκτον να «τηρήσει ειλικρινά» την αρχή της «Μίας Κίνας» και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα που έχει συνυπογράψει.

«Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία και τα συμφέροντά της για την ασφάλεια», είπε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας: «Και θα κάνουμε αυτό που είπαμε», σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times.

Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ καθοδηγούνται από τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν, έναν νόμο των ΗΠΑ του 1979, που ρυθμίζεται από αυτό που είναι γνωστό ως Τρία Ανακοινωθέντα, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον τηρεί τη λεγόμενη πολιτική «Μία Κίνα», με την Ταϊβάν ως μέρος της ηπειρωτικής Κίνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα