ΑΘΗΝΑ
09:56
|
19.04.2024
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση κατέγραψαν πως για δισεκατομμύρια νέους στον κόσμο ζητούμενο είναι η αξιοπρεπής εργασία και ποιοτική διαβίωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προοπτικές και οι πολιτικές που θα μπορούσαν να δώσουν σήμερα διέξοδο στην επαγγελματική αποκατάσταση και την σταδιοδρομία της νέας γενιάς, μετά τις καταιγιστικές και σαρωτικές επιπτώσεις των μέτρων που επιβλήθηκαν διεθνώς στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, τέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο συνάντησης διεθνών οργανώσεων, ερευνητικών ινστιτούτων και διπλωματών του ΟΗΕ στη Γενεύη στο πλαίσιο του Υouth Μobilization Ρroject (Σχέδιο Κινητοποίησης Νέων) που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Κοινωνική Ανάπτυξη του ΟΗΕ (UNRISD, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα Μαρίλη Μέξη),ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Θέματα Νεολαίας (UN Youth Envoy), Ιορδανός διπλωμάτης Άχμαντ Αλεντάουι και εκπρόσωποι των έξι μεγαλύτερων Παγκόσμιων Οργανώσεων Νέων που εκπροσωπούν πάνω από 250 εκατομμύρια νέους και νέες διεθνώς (Οι λεγόμενοι «Βig 6», δηλαδή οι οργανισμοί SCOUTS, YMCA,World Association of girl guides and girl Scouts World YWCA, IFRC,The Duke of Edinbourgh International Awards).



Διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, πως η εργασιακή φτώχεια επηρεάζει έως και 169 εκατομμύρια νέους στον κόσμο. Οι ευτελείς μισθοί και η επέκταση της προσωρινής και επισφαλούς εργασίας, τόσο στην αναλογική όσο στην ψηφιακή οικονομία, αποτελούν πλέον ένα από τα βασικά προβλήματα της νέας γενιάς και πυρήνα του διεθνούς φαινομένου της λεγόμενης «Μεγάλης Παραίτησης» εργαζομένων από εργασίες με πολύ χαμηλές αποδοχές, ελαστικές μορφές απασχόλησης που δεν προσφέρουν καμία σταθερή εξέλιξη ή προσφέρουν ελάχιστν ασφάλεια.

World's Largest Youth Organizations and WHO Launch Global Mobilization to  Respond to Disruptive Impacts of COVID-19 on Young People - World YWCAWorld  YWCA


Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση κατέγραψαν πως για δισεκατομμύρια νέους στον κόσμο ζητούμενο είναι η αξιοπρεπής εργασία και ποιοτική διαβίωση.

Οι νέοι ζητούν οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την προώθηση των υψηλότερων εργασιακών προτύπων σε όλον τον κόσμο και την ευρεία αναγνώριση της αξιοπρεπούς εργασίας ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και όχι σαν «πολυτέλεια» για λίγους ευνοούμενους.

Υπήρξε σχετική σύγκλιση θέσεων για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στις νέες γενιές η υγιής επιχειρηματικότητα που ως τέτοια μπορεί να προσφέρει λύσεις για τη διασφάλιση του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων ειδικά στις αλυσίδες εφοδιασμού, όπου οι ρυθμοί εργασίας είναι καταιγιστικοί.

Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών νεολαίας τόνισαν επίσης πως απαιτείται κυρίως μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων, εργοδοτών) και των νέων ώστε να δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί ο κοινωνικός διάλογος για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις και οι μεγάλοι μετασχηματισμού του μέλλοντος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα