ΑΘΗΝΑ
21:03
|
18.05.2024
«Πάντα γνωρίζαμε ότι η Gazprom δεν ήταν αξιόπιστος εταίρος», λέει η Πολωνή υπουργός για το Κλίμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία ανακοίνωσε, σήμερα Δευτέρα, ότι τερμάτισε τη συμφωνία της με τη Ρωσία για την παραλαβή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ, αφού η Βαρσοβία απέρριψε το αίτημα να πληρώσει για το καύσιμο σε ρούβλια και η Μόσχα απάντησε διακόπτοντας τις προμήθειες τον Απρίλιο.

Η Πολωνή υπουργός για το Κλίμα, Άννα Μόσκβα, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter, είπε στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ότι η κίνηση της Βαρσοβίας δεν επηρεάζει τις ροές φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία μέσω του αγωγού, τον οποίο διαχειρίζεται πολωνική εταιρεία.

Η Πολωνία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν σχεδίαζε να παρατείνει τη σύμβαση προμήθειας που επρόκειτο να λήξει στα τέλη του 2022. Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG είχε ενημερώσει την Gazprom το 2019 ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασης της πολωνικής κυβέρνησης να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο. Πάντα γνωρίζαμε ότι η Gazprom δεν ήταν αξιόπιστος εταίρος», ανέφερε η Πολωνή υπουργός.

Η Βαρσοβία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, παρόλο που τα περισσότερα συμβόλαια εκφράζονται σε ευρώ ή δολάρια.

Η κ. Μόσκβα, ανέφερε ότι ο τερματισμός της συμφωνίας ήταν φυσική αντίδραση, αφού η Ρωσία παραβίασε τη σύμβαση σταματώντας τις προμήθειες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για συμβατικές σχέσεις τώρα. Η Πολωνία έχει αρνηθεί να πληρώσει για το φυσικό αέριο εδώ και πολύ καιρό και, για να παρέχεται φυσικό αέριο, χρειάζονται γραπτές συμφωνίες και πληρωμή».

«Πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά τις πιθανές συνέπειες για τη διέλευση», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη μιλώντας για την κίνηση της Πολωνίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Απατεώνες έστησαν πλαστή ιστοσελίδα στο όνομα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Μείωση παραγωγής πετρελαίου για τον Απρίλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα