ΑΘΗΝΑ
15:22
|
25.04.2024
Ολοκληρώθηκε, στο Κίεβο, η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στην Ουκρανία επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε αιχμάλωτο Ρώσο στρατιώτη, για τη δολοφονία ενός αμάχου στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιήθηκε μετά την εισβολή.

Ο αιχμάλωτος στρατιώτης, Λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν, καταδικάστηκε για τη δολοφονία του 62χρονου Αλεξάντρ Σελίποφ, στο βορειοανατολικό χωριό Chupakhivka στις 28 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε τον Σέλιποφ, αλλά είπε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολής και ζήτησε συγγνώμη από τη χήρα του.

Η Μόσχα αρνείται ότι τα στρατεύματά της είχαν έχουν βάλει στο στόχαστρο αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής, ενώ η Ουκρανία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχουν συμβεί περισσότερα από 11.000 εγκλήματα πολέμου.

Αυτή η δίκη ουκρανική πρωτεύουσα θεωρείται ως η ευκαιρία της Ουκρανίας να αποδείξει, χωρίς αμφιβολία, ότι ένας Ρώσος στρατιώτης σκότωσε έναν άμαχο πολίτη χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους κανόνες του πολέμου.

Πριν από την ετυμηγορία, ο δικηγόρος υπεράσπισης του Σισιμαρίν – διορισμένος από το κράτος – είπε στο BBC News ότι κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν είχε έρθει σε επαφή μαζί του. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει «καμία πληροφορία» για αυτή την υπόθεση.

Την ώρα της δολοφονίας ο 21χρονος Ρώσος λοχίας μαζί με άλλους στρατιώτες  ταξίδευαν με ένα αυτοκίνητο που είχαν επιτάξει, αφού η συνοδεία τους δέχτηκε επίθεση και χωρίστηκαν από τη μονάδα τους.

Όταν εντόπισαν τον 62χρονο Ουκρανό που μιλούσε στο τηλέφωνό του, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι έλαβε εντολή να τον πυροβολήσει. Ο δικηγόρος του είπε στο δικαστήριο ότι πυροβόλησε μόνο αφού δύο φορές αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή, από φόβο για τη δική του ασφάλεια και αναρωτήθηκε εάν ο κατηγορούμενος είχε σκοπό να σκοτώσει.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα