ΑΘΗΝΑ
17:32
|
19.04.2024
«Αν δεν προχωρήσουμε με τα ΜΟΕ, θα γίνουν και άλλα, πέρα από αυτά που έγιναν στην Αμμόχωστο» λέει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο και αναστροφής των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνάντηση μισής περίπου ώρας, που είχε το πρωί, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΝΦΙΚΥΠ), Κόλιν Στιούαρτ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον κ. Στιούαρτ για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία της Λευκωσίας για τις νέες ενέργειες των κατοχικών αρχών στο παραλιακό μέτωπο στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων.

«Πρόκειται για ενέργειες που είναι αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με πρόσφατες προεδρικές δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο», πρόσθεσε και υπογράμμισε  πως τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν τον θεματοφύλακα των ψηφισμάτων του Οργανισμού «και ως εκ τούτου ο κ. Κασουλίδης μετέφερε την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων και αναστροφής των εν λόγω ενεργειών».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών «είχε ζητήσει κάποια πράγματα, που θα μπορούσαμε να κάνουμε προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ανταποκριθήκαμε, επομένως απαιτούμε αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, και όχι αυτά που είδαμε από τις κατοχικές αρχές».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «αν δεν προχωρήσουμε με τα ΜΟΕ, θα γίνουν και άλλα, πέρα από αυτά που έγιναν στην Αμμόχωστο» και σημείωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως ό,τι είναι στην ευχέρειά μας να κάνουμε στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, πρέπει να το κάνουμε και αυτό είναι που προσπαθούμε».

Διευκρίνισε, ακόμα, ότι τα ΜΟΕ δεν είναι ένα πακέτο που προσφέρεται με τη λογική «πάρτε το ή αφήστε το». «Θα το διαπραγματευτούμε, μπορούν να κάνουν και άλλες προτάσεις, που θα τις ακούσουμε, όμως για εμάς, ο κύριος κορμός της όλης προσπάθειας είναι να σωθεί η Αμμόχωστος», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Προκλητική ανακοίνωση του ψευδοκράτους: «Τα Βαρώσια μας ανήκουν»

Από την πλευρά του, προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το ψευδοκράτος το βράδυ του Σαββάτου στην οποία επιμένει στις παράνομες και μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

«Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είναι έδαφος της “ΤΔΒΚ” και η μόνη αρχή της ανήκει στην κυβέρνηση της “ΤΔΒΚ” αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση της “ΤΔΒΚ” δεν αποφάσισε να ανοίξει μια νέα παραλία, όπως ισχυρίζεται η ελληνοκυπριακή διοίκηση, αλλά έχει ξεκινήσει ορισμένες βελτιωτικές εργασίες προς όφελος όσων χρησιμοποιούν την παραλία, ειδικά την ασφάλεια, σε μια παραλία που αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτή για χρήση. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι αρχές της “ΤΔΒΚ” δεν θα λάβουν έγκριση από καμία αρχή, ειδικά την ελληνική πλευρά, σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή».

«Ενώ υπάρχουν πολλά πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο, είναι μεγάλη ένδειξη ανευθυνότητας το ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι απασχολημένη εξαπατώντας τόσο τον ΟΗΕ όσο και άλλους περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς» καταλήγει η προκλητική ανακοίνωση του ψευδοκράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα