ΑΘΗΝΑ
17:11
|
26.04.2024
Ο Ισμαήλ Χανίγια προειδοποιεί να μην γίνει η πορεία Εβραίων εθνικιστών για την επέτειο της κατάληψης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, το 1967.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια προειδοποίησε, χθες Κυριακή, ενόψει μιας προγραμματισμένης πορεία Εβραίων εθνικιστών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα θα χρησιμοποιήσει «όλες τα μέσα» για να την εμποδίσει.

Η αμφιλεγόμενη αποκαλούμενη «πορεία της σημαίας»» πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα για τον εορτασμό της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», δηλαδή της επετείου της κατάληψης της  Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967.

Η διαδρομή της πορείας, η οποία εγκρίθηκε προσωρινά από τις ισραηλινές αρχές, επιτρέπει στους διαδηλωτές να εισέλθουν στην Παλιά Πόλη μέσω της Πύλης της Δαμασκού, που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τους Παλαιστίνιους, και να κατευθυνθούν προς το Δυτικό Τείχος. Δεν επιτρέπεται όμως στους συμμετέχοντες να μπουν στην Πλατεία των Τεμενών όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Άκσα

Σε ομιλία του χθες, με αφορμή τον ένα χρόνο από την 11ήμερη έξαρση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της ομάδας που κυβερνά τη Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς υποστήριξε ότι υπάρχουν «εκκλήσεις για εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια της πορείας».

«Προειδοποιώ τον εχθρό να μην διαπράξει τέτοια εγκλήματα», ανέφερε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, προσθέτοντας ότι «η αντίσταση, στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη δεν θα επιτρέψει ούτε θα δεχτεί να συμβούν τέτοιες εβραϊκές ανοησίες στο Αλ Ακσά». «Θα το σταματήσουμε με κάθε τρόπο και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστεί το Τζαμί Αλ Άκσα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από τον δεύτερο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια κηδειών στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς. Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «βίαιες ταραχές» που απείλησαν τη ζωή των Ισραηλινών αξιωματικών.

Λίγες ημέρες νωρίτερα σημειώθηκαν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της κηδείας της δημοσιογράφου Σιρίν Άμπου Άκλεχ, η οποία σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη.

Οι δηλώσεις του ηγέτη της Χαμάς, έγιναν κάτω από το βαρύ κλίμα της δολοφονίας της αμερικανο-παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, τις δεκάδες συλλήψεις Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια κηδείας στην Ιερουσαλήμ και τις επιθέσεις της ισραηλινής αστυνομίας τον περασμένο μήνα κατά μουσουλμάνων προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσά.

Με πληροφορίες από Jordan Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Από τις ΗΠΑ στο Παρίσι: Φοιτητές απέκλεισαν πανεπιστήμιο σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα