ΑΘΗΝΑ
09:00
|
05.05.2024
Οι αποκαλύψεις «συνέπεσαν» με την επίσκεψη της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν «ψέμα του αιώνα» αντιμετώπισε η κυβέρνηση στην Κίνα τις αποκαλύψεις αρχείων που φέρεται πως διατηρούν οι σινικές αστυνομικές αρχές σε σχέση με την λεγόμενη «εκπανεκπαίδευση», τις συλλήψεις και τους εγκλεισμούς χιλιάδων Ουιγούρων της επαρχίας Σιντζιάνγκ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα ταυτόχρονα από 14 διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το βρετανικό δίκτυο BBC και η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Κατά τις πληροφορίες που επικαλούνται, διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν πως τα αρχεία παραδόθηκαν από ανώνυμη πηγή στον Γερμανό ερευνητή Άντριαν Τσεντς, που είχε κατηγορήσει δημοσίως το 2018 τις σινικές κρατικές αρχές για «εγκλεισμό» ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε κέντρα «πολιτικής αναμόρφωσης».

Η θέση της σινικής κυβέρνησης είναι πως πρόκειται για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που αποσκοπούν στην από-ριζοσπαστικοποίηση όλων όσοι παρακινούνται από τον ισλαμισμό ή και τις αυτονομιστικές ιδέες.

Τα αρχεία που επικαλούνται τα 14 διεθνή ΜΜΕ συμπεριλαμβάνουν περίπου 2.800 φωτογραφίες ταυτότητας κρατουμένων, μεταξύ των οποίων είναι έφηβοι και ηλικιωμένοι.

Εικόνα

Πέρα από τις αποκαλύψεις των δυτικών ΜΜΕ και την συχνή κριτική που ασκούν στις αρχές της Κίνας για την κακομεταχείριση Ουιγούρων Μουσουλμάνων της επαρχίας Σιντζιάνγκ υπάρχουν και άλλοι λόγοι που πυροδοτούν την «ευαισθησία» των δυτικών ΜΜΕ.

Το Πεκίνο κατά καιρούς ισχυρίζεται ότι στην επαρχία δρουν Ουιγούροι αυτονομιστές που προωθούν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, σχεδιάζοντας βομβιστικές επιθέσεις και αναταραχές.

Μία επαρχία σε στρατηγική θέση με σημαντικό ορυκτό πλούτο

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που εξηγούν «την ευαισθησία» των δυτικών ΜΜΕ.

Η επαρχία Σιντζιάνγκ καλύπτει μία μεγάλη έκταση της δυτικής Κίνας που είναι περίπου ίση με την τριπλάσια έκταση της Γαλλίας και το ένα έκτο της συνολικής έκτασης της Κίνας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ουιγούροι

Διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών και αποθέματα πετρελαίου. Είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα. Η επαρχία βρίσκεται σε στρατηγική θέση ανάμεσα στη Ρωσία, τη Μογγολία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία.

Δεν θεωρείται πάντως τυχαίο πως οι αποκαλύψεις για τα φερόμενα κρατικά αρχεία αυτά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας την περίοδο που επισκέπτεται την επαρχία η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κούβα: Συγκέντρωση και διαδήλωση φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

Κάιρο: Καμία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ελεύθερος αστυνομικός από τις ισραηλινές αρχές με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα