ΑΘΗΝΑ
16:23
|
06.05.2024
Το CNN απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών.Καταλήγει στο συμπέρασμα πως η δημοσιογράφος του αλ Τζαζίρα πυροβολήθηκε σκόπιμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το CNN δεν συνηθίζει να προβάλλει τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία. Πολύ δε περισσότερο να κάνει πρώτη είδηση στην ιστοσελίδα του την εν ψυχρώ δολοφονία μίας Παλαιστίνιας δημοσιογράφου ακόμη και εάν αυτή είναι διεθνούς φήμης, όπως η Σιρίν Αμπού Ακλέχ που δούλευε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 για το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα και σκοτώθηκε στις 5 Μαΐου από ισραηλινά πυρά ενώ κάλυπτε την εισβολή του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Ακλέχ το CNN δείχνει να κάνει μία εξαίρεση. Όχι απαραίτητα γιατί η Ακλέχ είχε παράλληλα με την ιορδανική και την αμερικανική υπηκοότητα αλλά γιατί αυτό ενδεχομένως να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του βαθέως κράτους εφόσον έρχονται σε αντιπαράθεση με εκείνα του στενού συμμάχου των ΗΠΑ, του Ισραήλ.

Το CNN λοιπόν σήμερα αποφάσισε να ασχοληθεί εκτενώς με την εν ψυχρώ δολοφονία της Ακλέχ παραθέτοντας μαρτυρίες συναδέλφων της που κάλυπταν την εισβολή του στρατού στο ίδιο σημείο. Και αυτοί είπαν αυτό που λένε από την πρώτη στιγμή: Στην περιοχή δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι μαχητές. Ήταν μόνον δημοσιογράφοι και δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού.

Το CNN στο ρεπορτάζ του μάλιστα παραθέτει από την αρχή το γεγονός καταγραφής της δολοφονίας από τον οπερατέρ που συνόδευε την Ακλέχ για λογαριασμό του αλ Τζαζίρα. Εκεί ξεκάθαρα αμφισβητείται (εάν δεν διαψεύδεται…) ο αρχικός ισχυρισμός του ισραηλινού στρατού πως η Σιρίν Αμπού Ακλέχ σκοτώθηκε από «αδέσποτα» πυρά Παλαιστίνιων ενόπλων.

«Σταθήκαμε μπροστά στα οχήματα του στρατού για πέντε ή δέκα λεπτά προτού κάνουμε κινήσεις ώστε να βεβαιωθούμε πως μας είδαν. Και αυτό είναι μία συνήθεια δικιά μας, των δημοσιογράφων: Κινούμαστε ως ομάδα και στεκόμαστε μπροστά τους για να ξέρουν πως είμαστε δημοσιογράφοι και μετά κινούμαστε» λέει στο δίκτυο η Παλαιστίνια ρεπόρτερ Σάτχα Χανάισα που ήταν σε απόσταση μερικών εκατοστών από τη Σιρίν την αποτρόπαια στιγμή της δολοφονίας της.

Το CNN ακολούθως αναφέρει, μετά από ανάλυση βίντεο και ηχητικού υλικού από το συμβάν, πως «η δημοσιογράφος πυροβολήθηκε από απόσταση μόλις 200 μέτρων». Επισημαίνει επίσης αυτόπτες μάρτυρες που επισήμαναν πως «δεν υπήρχαν ένοπλοι Παλαιστίνιοι ούτε γίνονταν εκεί κοντά συγκρούσεις».

Το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς εκπροσώπων του ισραηλινού στρατού για την αποτρόπαια δολοφονία της Σιρίν φέρνοντας νέα στοιχεία: δύο βίντεο κατά τη στιγμή της δολοφονίας που δείχνουν πως δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Επικαλείται επίσης τις καταθέσεις οκτώ αυτοπτών μαρτύρων, την ανάλυση ενός ειδήμονα πάνω σε ηχητικό υλικό που καταγράφηκε τη στιγμή της δολοφονίας καταλήγοντας σε αυτό που γνώριζαν οι περισσότεροι από την πρώτη μέρα: «Η Αμπού Ακλέχ δολοφονήθηκε σε στοχευμένη επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις»…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα