ΑΘΗΝΑ
19:47
|
27.04.2024
Η εντυπωσιακή φιλοπαλαιστινιακή κινητοποίηση στο ισραηλινό πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία ασυνήθιστη φιλοπαλαιστινιακή κινητοποίηση φοιτητών του ισραηλινού πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στην έρημο Νεγκέβ πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα με αφορμή την παλαιστινιακή μαύρη επέτειο της Νάκμπα (Καταστροφή). Οι Άραβες (και όχι μόνον) φοιτητές του πανεπιστημίου προκάλεσαν με αυτή την κινητοποίηση την αντι-διαδήλωση Εβραίων εθνικιστών συμφοιτητών τους, αλλά όλα τελικά εκτυλίχθηκαν ομαλά, παρότι σε απόσταση ασφαλείας.

Το συμβάν καταγράφηκε σήμερα στα ρεπορτάζ αρκετών ισραηλινών ΜΜΕ όχι μόνον σαν αξιοπερίεργη είδηση αλλά και σαν ένα συμβάν που αναδεικνύει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της σύγχρονης ισραηλινής κοινωνίας.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της 23ης Μαΐου όταν πολλές δεκάδες φοιτητές του πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στην νότια πόλη Μπερ Σεβά της ερήμου Νεγκέβ, πραγματοποίησαν την ασυνήθιστη φιλοπαλαιστινιακή κινητοποίηση στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Δεκάδες φοιτητές κρατούσαν στα χέρια παλαιστινιακές σημαίες άρχισαν να τραγουδούν ύμνους και πατριωτικά παλαιστινιακά τραγούδια περίπου μία βδομάδα αφότου εμποδίστηκε η προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν εκδήλωση για την παλαιστινιακή μέρα της Καταστροφής (Νάκμπα) που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου σε ανάμνηση του διωγμού εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τις πατρογονικές τους εστίες μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ το Μάιο του 1948.

Εικόνα

Παρόλα αυτά οι φοιτητές κατάφεραν να κάνουν έστω αυτή τη μικρή κινητοποίηση υπέρ των Παλαιστινίων προκαλώντας λίγο μετά αντιδράσεις από Εβραίους εθνικιστές συμφοιτητές τους που προχώρησαν σε αντι-διαδήλωση.

Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν τις (διαμετρικά αντίθετες) εκδηλώσεις τους παρουσία αστυνομίας, διαχωριστικού πλαισίου και προσωπικού ασφαλείας.

Η προσπάθεια εξωπανεπιστημιακών να μπουν στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν  για να αποδοκιμάσουν τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές απέτυχε καθώς η διοίκηση του πανεπιστημίου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμπλοκές και συγκρούσεις στο χώρο του ιδρύματος.

Όπως και να έχει η φιλοπαλαιστινιακή κινητοποίηση των φοιτητών του Μπεν Γκουριόν δεν πέρασε απαρατήρητη από την υπουργό Παιδείας Γιφάτ Σάσα-Μπίτον που είναι στέλεχος του ισραηλινού ακροδεξιού κόμματος «Νέα Ελπίδα», αναφέροντας σε ανάρτησή της στο Τουίτερ:

«Οι εικόνες που είδαμε αυτό το πρωί είναι απίστευτες».

Η ίδια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκαλέσει το «Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας» που επιβλέπει τα ισραηλινά κολέγια και πανεπιστήμια προκειμένου να εξετάσει εάν η κινητοποίηση συνιστούσε «πιθανή υποκίνηση» σε πράξεις κατά του Ισραήλ.

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε από τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου που σχολίασε πως οι παλαισιτνιακές σημαίες κυμάτισαν στο πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν «στην καρδιά της Μπερ Σεβά λόγω της κυβέρνησης απατεώνων και αδύναμων του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του υπουργού Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ».

«Όλοι καταλαβαίνουν πως η κυβέρνηση αυτή εξαρτάται από τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας και τους αρνητές του Σιωνισμού» ανέφερε στη συνέχεια ανακοίνωση του Λικούντ.

Το πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν πάντως προτίμησε μία στάση πιο ισορροπημένη απαντώντας στα παραπάνω ως εξής:

«Τα γεγονότα δείχνουν πως οι φοιτητές από όλη την ισραηλινή κοινωνία στο πανεπιστήμιο μπορούν να έχουν μία ποικιλία απόψεων και γνώμης. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι τόπος συνάντησης για ανθρώπους και νέες ιδέες και γι’ αυτό επιτράπηκαν δύο πολιτικές συγκεντρώσεις με αντιτιθέμενες απόψεις. Είμαστε υπερήφανοι που οι φοιτητές μας που νοιάζονται για αυτούς που είναι γύρω τους, εκφράζουν τις απόψεις τους. Σήμερα είδαμε αντιτιθέμενες απόψεις αλλά διατηρήθηκε η δημόσια τάξη και οι κινητοποιήσεις έγιναν κατάλληλα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα