ΑΘΗΝΑ
11:50
|
08.08.2022
Tο ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα επίδειξη ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το θέατρο των συγκρούσεων στην Ουκρανία δεν είναι πολύ κοντά, αλλά το μήνυμα απευθύνεται σαφώς προς την Ρωσία: το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα επίδειξη ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο, με μία ναυτική δύναμη της οποίας ηγείται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman.

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από την αδιάκοπη κίνηση των αεροσκαφών στην τεράστια πίστα προσνήωσης του αεροπλανοφόρου που πλέει βόρεια της Βεγγάζης στην Λιβύη και έχει τεθεί υπό νατοϊκή διοίκηση για να ηγηθεί της εκπαιδευτικής άσκησης Neptune Shield 2022 που διεξάγεται από τις 17 έως τις 31 Μαΐου.

«Θέλω να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι”, εξηγεί ο αντιναύαρχος Κερτ Ρένσο. “Κοιτάζουμε τις ρωσικές ικανότητες και κοιτάζουμε τις δικές μας και, στην συνέχεια, εκπαιδευόμαστε για να αντιμετωπίσουμε ό, τι μπορούν εκείνοι να κάνουν και για να υπερασπισθούμε εαυτούς όπως και τους εταίρους και συμμάχους».

Αν και η επιχείρηση «σχεδιάσθηκε πολύ πριν» από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «η φύση της δράσης της ενισχυμένης επιφυλακής αναπροσαρμόσθηκε στην διαφορετική συγκυρία», σύμφωνα με βρετανό πιλότο του Βασιλικού Ναυτικού που αποσπάσθηκε στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο. «Βρισκόμαστε εδώ για να εργασθούμε χέρι με χέρι με τους συμμάχους μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».

Σε ό,τι αφορά «τις ρωσικές δυνάμεις, τις παρακολουθούμε πολύ στενά, περιλαμβανομένων των υποβρυχίων τους όπου βρίσκονται σε αποστολή», λέει ο αντιναύαρχος χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική συμπεριφορά» την απρόκλητη επίθεση κατά μίας ευρωπαϊκής γειτονικής χώρας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Neptune Shield 2022, οι νατοϊκές δυνάμεις αναπτύσσονται στην Μεσόγειο, αλλά και στην Βαλτική, άλλο θερμό σημείο μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης. Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ εξηγεί ότι στόχος είναι η ευέλικτη ενοποίηση των ναυτικών ικανοτήτων της Συμμαχίας για την υποστήριξη των μέσων αποτροπής και άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά από 16 ημέρες έσβησε η φωτιά στη Βάλια Κάλντα

Επικοινωνία Χανίγια – Τσαβούσογλου για την επίθεση στη Γάζα

Βόμβα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαλύφθηκε στον Πάδο λόγω ξηρασίας

Νεκρός από πυροβολισμό ο πρωταθλητής ζίου ζίτσου Λεάντρο Λο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα