ΑΘΗΝΑ
05:36
|
04.07.2022
Η βία των τζιχαντιστικών οργανώσεων και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή της έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βορειοανατολική Νιγηρία κατά τη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών που διαπράχθηκε σε αντίποινα για πλήγμα του στρατού, δήλωσαν χθες Δευτέρα (23/5) ηγετικά στελέχη παραστρατιωτικών ομάδων.

Η επίθεση διαπράχθηκε το περασμένο Σάββατο στο χωριό Μούντου, στην πολιτεία Μπόρνο, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ, από τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), κατά τις ίδιες πηγές.

Η επίθεση δεν έγινε γνωστή παρά μόλις χθες λόγω της κακής ποιότητας των επικοινωνιών στην περιοχή, καθώς οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Τα τριάντα θύματα, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν έμποροι παλιοσίδερων που βρίσκονταν αναζητώντας απανθρακωμένα αυτοκίνητα, που είναι πολλά στα χωριά στο βόρειο τμήμα της Μπόρνο, εξαιτίας των επιθέσεων των τρομοκρατών, σύμφωνα με τον Μπαμπακούρα Κολό, επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης στην πολιτειακή πρωτεύουσα Μαϊντουγκούρι, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα θύματα είχαν πάει με τα πόδια εκεί από καταυλισμούς εκτοπισμένων στην πόλη Ραν, 80 χιλιόμετρα μακρύτερα, και σύμφωνα με τον επικεφαλής άλλης παραστρατιωτικής ομάδας, κρίθηκαν ύποπτοι από τους τζιχαντιστές που θεώρησαν ότι συνέλεγαν πληροφορίες για τις θέσεις τους στην περιοχή προκειμένου να τις δώσουν στον στρατό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τριάντα άνδρες «είχαν την ατυχία να βρεθούν στην περιοχή την ώρα που οι τρομοκράτες πενθούσαν τον θάνατο δύο διοικητών τους, που σκοτώθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση».

Τις τελευταίες εβδομάδες ο νιγηριανός στρατός εξαπέλυσε χερσαίες εφόδους και αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της αντίπαλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, σκοτώνοντας αρκετά ηγετικά στελέχη τους.

Το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική γεννήθηκε όταν η Μπόκο Χαράμ διασπάστηκε το 2016 και προοδευτικά, έγινε η ισχυρότερη τζιχαντιστική οργάνωση στην περιοχή. Και οι δύο οργανώσεις βάζουν ολοένα πιο συχνά στο στόχαστρο αμάχους, ειδικά υλοτόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους, που κατηγορούν ότι τις κατασκοπεύουν.

Η βία των τζιχαντιστικών οργανώσεων και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή της στη Νιγηρία από το 2009 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει 2,2 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι ζουν σε καταυλισμούς και εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια που τους προσφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πολλοί είναι αναγκασμένοι να κόβουν δέντρα στην άνυδρη περιοχή, ώστε να έχουν κούτσουρα για θέρμανση, ή να μαζεύουν παλιοσίδερα που πουλάνε για να αγοράζουν τρόφιμα.

Η δράση των τζιχαντιστών εξαπλώθηκε από τη Νιγηρία στις γειτονικές της χώρες – στον Νίγηρα, στο Τσαντ και το Καμερούν. Για να τους αντιμετωπίσουν, οι στρατοί των τεσσάρων χωρών καθώς και του Μπενίν ενεργοποίησαν ξανά το 2015 τη λεγόμενη Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (ΜΠΔ), που είχαν δημιουργήσει το 1994 αλλά παρέμενε πρακτικά ανενεργή έκτοτε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Αρκετοί οι νεκροί» από την επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης

Δολοφονία 19χρονου Παλαιστίνιου από τον ισραηλινό στρατό

Πέθανε η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα

«Αν είσαι μουσουλμάνος στην Ινδία και αντιδράς, τα δικαιώματά σου καταπατώνται σε απευθείας μετάδοση»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα