ΑΘΗΝΑ
21:23
|
08.08.2022
Παραμένει με δύο κυβερνήσεις η χώρα, βουτηγμένη στο χάος που ακολούθησε την επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να οριστεί νέα ημερομηνία για την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Λιβύη, μετά την κατάρρευση της διαδικασίας τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε έκθεσή του που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός «καθαρού, συναινετικού δρόμου προς τις εκλογές».

Η κρίση στη Λιβύη άρχισε να αναζωπυρώνεται μετά την ακύρωση των εκλογών, που θεωρούνται κρίσιμες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο πετρελαιοπαραγωγικό κράτος της βόρειας Αφρικής. «Ο πόθος του λαού της Λιβύης να αναδείξει τους ηγέτες του μέσω δίκαιων, αξιόπιστων δημοκρατικών εκλογών χωρίς αποκλεισμούς και να ζήσει σε μια ενωμένη, ειρηνική και σταθερή χώρα πρέπει να εκπληρωθεί», αναφέρει ο γ.γ.του ΟΗΕ στην έκθεση και επισημαίνει την ιδιαίτερη σημασία να στηριχτεί η Λιβύη από τη διεθνή κοινότητα, σ’ αυτήν την πορεία.

Δεν έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία για τις εκλογές, που ακυρώθηκαν εν μέσω άλυτων διενέξεων για τους κανόνες διεξαγωγής τους, ενώ προβλεπόταν να γίνουν τον Δεκέμβριο. Η χώρα έχει και πάλι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία υπό τον πρωθυπουργό Άμπντουλ Χαμίντ Ντμπάιμπα στην Τρίπολη και άλλη μία υπό τον διορισμένο από το κοινοβούλιο νέο πρωθυπουργό, πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα που προ ημερών αποπειράθηκε να εισέλθει στην πρωτεύουσα αλλά μετά από ένοπλες συγκρούσεις αποσύρθηκε στη Σύρτη.

«Οι λιβυκοί θεσμοί και πολιτικοί ηγέτες έχουν ευθύνη να ξαναρχίσουν την εκλογική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζει ο γ.γ. του ΟΗΕ και ζητά από όλες τις πλευρές να «απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες διαιρέσεις, να οδηγήσουν στο ξέσπασμα συγκρούσεων και να απειλήσουν τις προόδους που εξασφαλίστηκαν με δυσκολία προς τη σταθερότητα και την ενότητα τα τελευταία δύο χρόνια».

Η Λιβύη δεν έχει μπορέσει ακόμη να βάλει τέλος στο χάος που επικράτησε μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Μετατράπηκε στην πορεία των ετών σε πεδίο σύγκρουσης δι’ ενδιαμέσων ανάμεσα σε ξένες δυνάμεις και θεωρείται πως υπάρχει πλέον κίνδυνος να βυθιστεί ξανά σε εμφύλιο πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ουκρανία θέλει να εξάγει 5 εκ. τόνους σιτηρών κάθε μήνα

Η Ρωσία δεν επιτρέπει την επιθεώρηση των πυρηνικών της

«Βροχή» τα δις στις πολεμικές βιομηχανίες με αφορμή την Ουκρανία

Ευρωπαϊκή επιχορήγηση στρατιωτικής κινητικότητας στους λετονικούς σιδηροδρόμμους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα