ΑΘΗΝΑ
10:14
|
19.05.2024
Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, έστειλε από το Νταβός ο πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε σήμερα από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Μπέργκε Μπρέντε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε παρατήρηση του προέδρου του Φόρουμ, ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να «μιλά πλέον μαζί του» ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε ότι το 2020, μετά την αντίδραση στην προσπάθεια της Άγκυρας να εργαλοιοποιήσει το προσφυγικό, ο Τούρκος πρόεδρος «έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Ίσως αλλάξει άποψη, αλλά στο τέλος της ημέρας, είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να συζητάμε και πρέπει να κρατήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά».

«Δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας με νόημα ότι «Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Κληθείς να σχολιάσει τις επανειλημμένες παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο πρωθυπουργός και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία, ειδικά στο Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Ο κ. Κουλέμπα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα φορτία ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων που, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε τη στήριξη της Ελλάδας προς την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης έλαβε μέρος σε πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι, υπογραμμίστηκε η σημασία της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλη παγκόσμια αναταραχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τονίστηκε παράλληλα η σημασία του σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού των Βαλκανίων, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο χάρη στην ανάπτυξη κομβικών υποδομών για την υποδοχή και προώθηση ενεργειακών φορτίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα