ΑΘΗΝΑ
03:00
|
27.04.2024
Μία κόλαση έζησε στη σύντομη ζωή του, ο 18χρονος φονιάς 19 μαθητών και δύο δασκάλων. Ξανά επί τάπητος το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία σκληρή και σύντομη ζωή γεμάτη ανασφάλεια, βία, συνεχές και αμείλικτο σχολικό εκφοβισμό (bulling) σε ένα ασταθές, τοξικό οικογενειακό περιβάλλον έζησε ο 18χρονος Τεξανός Σαλβαδόρ Ράμος προτού βυθίσει στο πένθος 21 οικογένειες εξολοθρεύοντας αργά το βράδυ της Τρίτης, 19 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς στο Δημοτικό Σχολείο Ρόμπ σε κωμόπολη Λατίνων στο Τέξας. Από τα πυρά του νεαρού τραυματίστηκαν και άλλα 17 άτομα, που γλίτωσαν μη διατρέχοντας άμεσο κίνδυνο.

Ο νεαρός, που ζούσε τους τελευταίους μήνες με τη γιαγιά του (καθώς η τοξικομανής μητέρα του δεν μπορούσε να αναλάβει την φροντίδα του) βίωνε μία μικρή κόλαση.

Όπως έγινε γνωστό από δηλώσεις πρώην συμμαθητών του και τοπικών αξιωματούχων, ο Σαλβαδόρ Ράμος γινόταν από μικρός στόχος περίγελου και βίας από συμμαθητές και συνομηλίκους του γείτονες αφενός επειδή τραύλιζε και αφετέρου επειδή ντυνόταν φτωχικά. Συχνά είχε στο πρόσωπο και στα χέρια μώλωπες από ξυλοδαρμούς. Με τα χρόνια απέφευγε να πηγαίνει σχολείο μέχρι που το παράτησε, προτιμώντας να κλειστεί στον εαυτό του και να εκτονώνει κατά διαστήματα την οργή για την δυστυχισμένη του ζωή σε πιο αδύναμους ή και αγνώστους.

Λίγες μέρες πριν κάνει το φονικό στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Ουβάλβε του Τέξας είχε προειδοποιήσει με αναρτήσεις του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πως θα πυροβολούσε τη γιαγιά του (όπως και έκανε!) καθώς είχε απειλήσει να διώξει την κόρη της από το σπίτι λόγω των συχνών προβλημάτων που είχε με ναρκωτικά.

Το εφιαλτικό πρωινό της 24ης Μαΐου ο Ράμος πήρε το αυτοκίνητό του με σκοπό να φύγει από το σπίτι. Αφού πυροβόλησε την γιαγιά του που προσπάθησε να τον εμποδίσει, τράκαρε κοντά στο επίμαχο δημοτικό σχολείο ενώ είχε μαζί του ένα (από τα δύο αυτόματα πυροβόλα) τύπου AR-15 που είχε αγοράσει με το που ενηλικιώθηκε.

Φορώντας…αλεξίσφαιρο γιλέκο ο 18χρονος μπήκε στο σχολείο για να κρυφτεί από τους αστυνομικούς με ό,τι τραγικό επακολούθησε, αφού ταμπουρώθηκε στην αίθουσα ενός τμήματος της Τετάρτης Δημοτικού, όπου και βρέθηκαν νεκροί οι περισσότεροι από τους 19 μαθητές.

Η σύντομη, πλην τραγική ιστορία του Ράμος και των 21 θυμάτων του έδειξε την αποσύνθεση της κοινωνίας σε μία ισχυρή και πλούσια χώρα όπου ένας 18χρονος μπορεί πιο εύκολα να αγοράσει όπλα που συναντά κανείς σε πεδία μάχης παρά να βρει στήριγμα σε κοινωνικές υπηρεσίες για να προστατευτεί από νοσηρό, τοξικό οικογενειακό περιβάλλον.

Ο Ράμος και τα 21 θύματα που πήρε στο λαιμό του δεν θα είναι τα τελευταία.

Οι ΗΠΑ φτιάχθηκαν με τη βία των όπλων και πολύ δύσκολα θα κατορθώσουν να απαλλαγούν από αυτά υπό το παρόν σύστημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα